Világszerte a magyarok bírják legjobban a nátha kínjait

Egy felmérés szerint kevesebbszer betegszünk meg a világátlagnál, viszont ilyenkor roppant boldogtalannak érezzük magunkat.

A felmérés egyik legszembeötlőbb eredménye, hogy globális szinten évente átlagosan háromszor küzdünk megfázásos-influenzás megbetegedéssel, vagyis életünk során közel 3,5 évet töltünk köhögéstől, orrdugulástól, fejfájástól és egyéb náthás tünetektől szenvedve. A magyarok azonban strapabíróbbak: az eredmények szerint évente csak kétszer fázunk meg, és akkor is gyorsabban gyógyulunk, mint az átlag. Ellentétben például a németekkel vagy a kínaiakkal, akik évente négy alkalommal is gyengélkednek.

Azt gondolnánk, hogy a többség ilyenkor otthon marad és kikúrálja magát, ám a válaszok szinte minden országban megdöbbentő tényre mutattak rá: az emberek nagy többsége bemegy dolgozni. Ezt a statisztikát erősítjük mi magyarok is, ugyanis 87 százalékunk kényszerítve érzi magát, hogy betegen is munkába menjen.

Edzettségünket viszont mutatja az is, hogy amíg az ukránok 59, az oroszok 66 százaléka érzi úgy, a betegség komoly hatással van munkájára, a magyaroknak csak 30 százalékáról mondható ez el. Ezzel Európában a harmadik helyen végeztünk a legstrammabb franciák (20 százalék) és a spanyolok (21 százalék) mögött.

Lehet, hogy szívós nemzet vagyunk, viszont a kedvünkre igencsak rányomja a bélyegét a betegség: 61 százalékunk fáradtnak és boldogtalannak érzi magát ilyenkor. Nálunk csak az ukránok és az oroszok törnek le jobban nátha idején (71 és 75 százalékban). Velük ellentétben a déli országok lakói tartják híres optimizmusukat, az olaszoknak csupán 40 százalékát hangolja le a szezonális megbetegedés. A brazilok pedig a világ legvidámabb betegei: mindössze 26 százalékuk gondterhelt náthásan.

Tény, hogy a bajt jobb megelőzni, mint orvosolni. Az influenzás-megfázásos szezonra különféle módokon készülünk fel világszerte: a magyarok leginkább az étrendjükön változtatnak (46 százalék), az oroszok és a németek elsősorban vény nélküli gyógyszerekkel szerelkeznek fel (43 és 55 százalék), míg az amerikaiak legnagyobb része (45 százalék) beadatja az influenzaoltást. Délkelet-Ázsiában ezzel szemben a testmozgást tartják a leghasznosabb módszernek.

Kimaradt?