Lőttek a légi felvételeknek, a drónok csak engedéllyel repülhetnek

Engedélyeztetni kell ezentúl az egy kilogrammosnál kisebb, videokamerával ellátott drónok repülését is a légi közlekedésért felelős hatóságokkal – tájékoztatott a Hotnews. A Szállításügyi Minisztérium rendelete első sorban a 150 kilónál kisebb súlyú, pilótával nem rendelkező repülő készülékekre vonatkozik, azokra a kisgépekre, amelyekkel városi felvételeket készítenek különböző események kapcsán, különösen a hobbi filmesek.

A rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben, rámutatva: ha egy kilónál kisebb tömegű, távirányítós szerkezetre videokamerát vagy más adattovábbítót erősítenek, azt már érinti a szabályozás. Ilyeneket különösen építőtelepeknél, közterületeken rendezett összejövetelek vagy tüntetések alkalmával szoktak használni, de akár a játéküzletben megvásárolt kisrepülő is a szabályozás hatálya alá kerül, ha egy gyerek videokamerát rögzít rá. A drónok ellenőrzését 2016. január 30-ig tervezi a közlekedési tárca, a rendelet viszont nem tér ki a büntetésekre.

Aki drónokkal megvalósítandó tevékenységre készül, az új szabályzás értelmében legalább 45 nappal az esemény előtt kell hogy bejelentse szándékát annál a légvédelmi egységnél, ahová a térség tartozik. A drónnak bejegyzési iratokkal kell rendelkeznie, valamint közlekedési engedéllyel, hasonlóképp a gazdájának is, illetve érvényes biztosítással kell rendelkeznie baleset okozta károk esetére.

Az egy kilónál kisebb repülőszerkezetek és repülőmodellek csak akkor esnek a rendelkezés hatáskörébe, ha videokamerát vagy adattovábbítót szerelnek rájuk, illetve, ha meghaladják a 150 méter magasságot a földfelszín fölött.

Kimaradt?