Brüsszelig mentek a palagáz-kitermelés ellen tüntetők

Több nem kormányzati szervezet is részt vett a szerdai, az Európai Bizottság előtt megtartott tüntetésen. A tüntetők a palagáz kitermelése ellen emelték fel szavukat, elsősorban az alkalmazott technológiát nehezményezve.

A romániai tüntetéssorozat után Brüsszelben, az Európai Bizottság épülete előtt is tüntettek a palagáz kitermelésének módja ellen. A jelenlevők tiltakozó táblákkal és jelszavakkal kívánták felhívni a figyelmet a kitermelés veszélyeire, emberiség elleni bűnnek nevezve azt.

Az SOS Roșia Montana Bruxelles képviselője, Mihaela Popescu kijelentette, a kitermeléssel szembeni aggodalmukat számos tényleges eset és tanulmány is alátámasztja: „...Roppant módon aggódunk az európai palagáz-kitermelési módszerrel kapcsolatban, hiszen az Egyesült Államokban számtalan példa, tanulmány, dokumentum és bizonyíték áll rendelkezésre a kitermelés veszélyeivel kapcsolatban. Nem is értem, miért akarjuk lemásolni itt Európában is azt, ami Amerikában történik. Európában teljesen más a helyzet, mint az Egyesült Államokban, itt sokkal nagyobb a népsűrűség, sokkal többen élnek egy négyzetkilométeren, és ha nekiállunk a hidraulikus sajtolásos módszert alkalmazni, akkor a környező települések is érintetve lesznek, hiszen vizük és földjük is megmérgeződik."

A tüntetők szerint egyéb jelenségek is kapcsolódnának a kitermeléshez, mint a népesség elvándorlása, bizonyos természeti jelenségek felerősödése, stb. Szerintük a kitermelés mellett felhozott érvek sem állják ki a valóság próbáját: a palagáz bányászata nem járul majd hozzá az „energetikai függetlenség elnyeréséhez", mint ahogy új munkahelyek teremtése is csupán illúzió.

Kimaradt?