Felmérés: sok a túlsúlyos gyerek és alig sportolnak

Ötvenegy gyerekből 4 végez rendszeresen valamilyen testmozgást, mindössze 14 gyereknek optimális a testtömeg indexe, 15-nek mérsékelt, 19 gyerek túlsúlyos, 3 pedig elhízott. Az állóképességi teszt eredményei szerint 7 gyereknek jó az állóképessége, 26 gyereknek közepes, a többié kifogásolható vagy gyenge – ezek a novemberben, Csíkszentsimonban végzett felmérés eredményei. Az arányok azonban általánosak, és a gond mindenütt ugyanaz: a kevés mozgás és elhízás később beteg felnőtteket eredményez.

A csíkszentsimoni sportfelmérés eredményeit értékelték közösen Korodi Attila parlamenti képviselő, a Smafta sporttanácsadó iroda és az alcsíki települések polgármesterei szerdán Csíkszeredában. Amint arról beszámoltunk, Csíkszentsimonban november 15-én 51 gyerek mozgáskészségét és egészségi állapotát mérték a Hungarofit rendszeren alapuló próbákkal (6 perc futás, helyből távolugrás, egykezes medicinlabda lökés, kétkezes medicinlabda dobás, mellsőfekvőtámasz, felülés, homorítás, előrehajtás nyújtott lábbal, oldalsó spárga, ismétlési reflex, ismétlési sebesség – kar, szorítóerő, egyensúly, 5X5 méter szaladás).

A csíkszentsimoni helyzetkép elszomorító, bocsájtotta elő Korodi Attila a kiértékelés kezdetén, de ez nem csak a község problémája, hanem mindannyiunké, és együtt kell rá megoldást keressünk. Elmondta, célja, hogy az önkormányzatok mindegyik alcsíki településen elvégeztessék a felmérést, majd ezután a közösség találja meg a számára járható utat ahhoz, hogy a gyerekek mutatói javuljanak, egészségesebbek legyenek. „Ezért is vállaltam fel a szentsimoni mérés finanszírozását, hogy elinduljon egy mozgalom, hiszen mindannyian tudjuk, ami a hasonló magyarországi felmérésekből is kiderült: éspedig, hogy a felmérés által nem megfelelő szintűre jelzett gyerekek aránya megegyezik a későbbi beteges, gyakran orvosi kezelésre szoruló felnőttek arányával. Ezt meg kell előznünk” – figyelmeztetett Korodi Attila.

Az 51 gyerekből 4 végez rendszeresen valamilyen testmozgást – tudtuk meg Ábrahám Elődtől, a Smafta Sporttanácsadó iroda vezetőjétől. 14 gyereknek optimális a testtömeg indexe, 15-nek mérsékelt, 19 gyerek túlsúlyos, 3 pedig elhízott. Az állóképességi teszt eredményei szerint 7 gyereknek jó az állóképessége, 26 gyereknek közepes, a többié kifogásolható vagy gyenge. A felmért gyerekek szülei közül is alig sportolnak néhányan – tette hozzá Ábrahám – szerinte ez is fontos mutató. Bemutatott néhány javaslatot is a helyzet orvoslására. Kiemelte, nem a versenysport a fő cél, hanem az egészségi állapot javítása, a koncentrációszint növelése, és a mozgáskultúra tanítása. Szerinte fontos lenne a szülők képzése a gyerekek egészségének témakörében, a táplálkozási tanácsadás, valamint a szülők bevonása a különböző sporttevékenységekbe. A nagyon elhízott gyerekek számára jó lenne testreszabott táplálkozási étrendet kialakítani.

A jelenlevő polgármesterek mind egyetértettek abban, hogy mindenhol el kell végeztetni a felmérést, de már azt megelőzően elkezdenek megoldást keresni a sportolási lehetőségekre a saját településükön, illetve megpróbálnak hatni a szülőkre is, hogy egészséges életmódra neveljék a gyerekeket. A polgármesterek javasolták azt is, hogy a jövőben az alcsíki települések rendezzenek egymás között különféle sportágakban vetélkedőket, szerintük ez nagyon motiváló lehet a gyerekeknek és a sporttanároknak, edzőknek is. 

 

Kimaradt?