Közzétették az idei érettségi vizsgák mintadolgozatait

Kedden közzétette az oktatási minisztérium az idei érettségi vizsga minta-dolgozatait, valamint a pontozási kritériumokat is. A minisztérium honlapján letölthetők a szóbeli és az írásbeli vizsgák mintapéldányai valamennyi tantárgyból.

Akárcsak tavaly, a szakközépiskolák diákjai idén is könnyebb feladatokat kapnak román nyelv és irodalomból, matematikából, fizikából és kémiából, mint az elméleti líceumok végzősei. Tavalyhoz képest idén a magyar nyelv és irodalom vizsgára is eltérő tételeket dolgoznak ki a pedagógusképzősöknek, illetve a humán osztályok végőseinek, mint a reál szakos, illetve a szakközépiskolás tanulóknak. 

Példaként kiemeltük a két mintadolgozat első feladatát: míg a magyar nyelvű humán osztályban, illetve pedagógusképzőben tanuló diákoknak a vizsgamodellje egy Pilinszky János vers elemzését kéri az első tételben, a reál szakosoknak és szakközépiskolásoknak egy Ady Endre verset kell elemezniük. A modellek által kért feladatok között a további tételekben is vannak eltérések.

Kimaradt?