A Jobbiknál dolgozott a Facebook szerint a hegyközpályi lelkész

Facebook-profilja szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak is dolgozott a Bihar megyei Hegyközpályi református lelkésze, aki lehetővé tette, hogy a hét végén felavassák Horthy István kormányzó-helyettes szobrát a község templomkertjében.

Katona János a maszol.ro-nak kedden azt mondta: maga is másoktól tudta meg, hogy a Jobbik munkahelyként szerepel a közösségi oldalon kitöltött adatlapján. „Majdnem elájultam, amikor ez a tudomásomra jutott” – jelentette ki. A lelkész szerint a Jobbik politikusait csak televízióból ismeri. „Mindamellett, hogy sok mindenben azonosulok velük, semmilyen kapcsolatom nincs a Jobbikkal, soha nem dolgoztam nekik” – szögezte le.

A szoboravatón az RMDSZ nem volt jelen, a polgármester magánszemélyként vett részt – nyilatkozta a maszol.ro-nak Szabó Ödön, Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, akit arra reagáltattunk, hogy az eseményen felszólalt Hegyközpályi RMDSZ-es polgármestere is. „Nem tartom szerencsésnek ezt a szoborállítást. Erdélyben számos más személyiség van, akinek illendőbb lenne szobrot állítani. Még akkor is, ha Horthy István sok mindenhez másként viszonyult, mint az apja. Ám abban az időszakban, amikor Magyarországon bizonyos törvények születtek, lehetett volna más hozzáállása is” – mondta a politikus.

Magyarországon senki nem vállalta

A múlt hét végi esemény hátteréről elmondta: még a múlt évben megkereste őt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet egyik képviselője és Glatz Sándor szobrász a büszt felállításának ötletével. „Tudták, hogy a hegyközpályi református templom kertjében már van egy szoborparkunk, egy nemzeti panteon” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint a kenderesi Horthy-kriptában meglelhető Horthy István-szobor műkőből kiöntött mását eredetileg Szegeden szerették volna felállítani a kezdeményezők, de „sehol Magyarországon felállítani nem lehetett, mert senki nem vállalta érte a felelősséget”.

Horthy Istvánnak Hegyközpályihoz semmilyen kötődése nincs – ismerte el a lelkész. Arra a kérdésünkre, hogy miért mondott igent a felkérésre, kijelentette: „én úgy fogtam fel az egészet, hogy a magyar katonák tisztességének, becsületességének, hazaszeretetének képviselője a volt kormányzó-helyettes, általa a második világháborúban elhunyt hősöknek állítunk emléket”. Hozzátette, a szobor felállításához a presbitérium megadta az engedélyt.

Szűcs László, az Erdélyi Riport főszerkesztője vezércikkében elítélte el a szoborállítást. „Lehet vitatkozni a korról, s e kor főszereplőinek felelősségéről, netán érdemeiről. Ám szobrot avatni 2014-ben egy Horthynak, Nagyvárad közelében, hetven évvel azután, hogy a nácik a magyar hatóságok asszisztenciájával haláltáborokba hurcolták a város zsidóságát, a ma büszkén emlegetett Holnap városának megteremtőit, az ízléstelen, ostoba ötlet” – állapította meg az újságíró. A református lelkész az íráshoz fűzött facebookos kommentárjában kifogásolta, hogy a szerző nem készített vele interjút a cikk közlése előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?