Március 10. marad a Székely Szabadság Napjának dátuma

Bár többen is kérték az időpont módosítását, a Székely Nemzeti Tanács kitart amellett, hogy március 10-én ünnepeljék meg a Székely Szabadság Napját – tájékoztatta hétfőn a sajtót Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke a demonstráció előkészületeit ismertette. Tájékoztatása szerint a Székely Szabadság Napját a marosvásárhelyi Postaréten, az 1854-ben kivégzett három vértanú emlékművénél szervezik. Ezért még december 9-én kérvényt adtak be marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz, amelyben kérik a március 10-i esemény megszervezésének a jóváhagyását.

Választ nem kaptak, „ahogy az utóbbi időkben soha” – fogalmazott Izsák, viszont hivatalos értesítés érkezett Valentin Constantin Bretfelean városi rendőrparancsnoktól, aki arra figyelmezteti a szervezőket, hogy bejelentésük még túl korai. A polgármester ugyanis akkor bólinthat rá az eseményre, ha az ebben illetékes bizottság is jóváhagyja. Ez a testület azonban csak az eseményhez közeli időpontban hozza meg döntését. Izsák Balázs szerint ez azért is furcsa, mert a törvény szerint egy demonstráció szervezési szándékát legkevesebb három nappal az eseménye előtt kell bejelenteni azt a hivatalos szerveknél, amibe a három hónap is beletartozik.

Az SZNT elnöke elmondta, a tavalyi március 10-i rendezvény megszervezéséhez már egy hónappal az esemény előtt hozzálláttak közösen a rendfenntartó szervekkel, a rendőrséggel, csendőrséggel, valamint a polgármesteri hivatallal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?