Frunda szerint Pontának jogában áll bírálni az igazságszolgáltatást

Jogában Victor Pontának az igazságszolgáltatás ítéleteit Frunda György, a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa szerint. Erről a jogász-politikus, az RMDSZ volt szenátora a RFI-nek nyilatkozott hétfőn.

Frunda ezért nem ért egyet azzal, hogy a Legfelső Bíró Tanács (CSM) elmarasztalta Victor Pontát az Adrian Năstase volt kormányfő bebörtönzését bíráló kijelentései miatt. „Szerintem egy miniszterelnök nyilatkozatai nem rontják az igazságszolgáltatás hitelét. A bírák maguk alapozzák meg a hitelüket ítéleteik pártatlanságával, kiszámíthatóságával és gyorsaságával” – mondta a volt szenátor.

Frunda szerint fennáll az a veszély, hogy az igazságszolgáltatás elfogadhatatlan módon rátelepszik a jogállamra. „Ahogyan az igazságszolgáltatásnak is joga van ítélkezni miniszterek és a honatyák fölött, a hatalom másik két ágának, a kormánynak és a parlamentnek is joga van véleményt nyilvánítani a jogerős ítéletekről. Csupán az igazságszolgáltatás folyamatába nem szabad beavatkozniuk” – jelentette ki.

Bár Frunda György hétfőn védelmébe vette Victor Pontát, maga sem ért egyet a miniszterelnökkel abban, hogy Adrian Năstase vagy más kormánypárti politikusok az államfő bosszújának az áldozatai. „Semmi okom nincs azt mondani, hogy ezek politikai perek lennének” – jelentette ki az Erdélyi Riportnak. A jogász-politikus szerint az állítás alátámasztására bizonyítékokra lenne szükség. „Ezt csak azok tudják állítani, akik áttanulmányozták Adrian Năstase és a többi politikus perét. Én nem láttam a dossziét, tehát nem állíthatok ilyesmit” – mondta az RMDSZ volt szenátora.

Kapcsolódók

Kimaradt?