A romániai gyerekek rosszul teljesítenek és boldogtalanok

Háromévente 65 ország részvételével végzik el azt a felmérést, amely a PISA-teszttel a teljesítményt méri, ugyanakkor arra is kíváncsi, mennyire érzik jól magukat a gyermekek az iskolában. Románia a legrosszabb eredményt felmutatók között a hatodik.

A legutóbbi felmérésen 510 000 olyan diák vett részt, akinek az életkora 15 év 3 hónap és 16 év 2 hónap között volt. Jake Levy, a Buzzfeed „adatelemzője" egy koordinátarendszerben ábrázolta a tavaly év végén megjelentetett felmérés két mérőszámát: magukat a teszteredményeket, illetve a „Boldognak érzem magam az iskolában" kérdésre adott válaszokat. Románia mellett Bulgária, Szerbia, Görögország, Szlovákia is a rosszul teljesítő, boldogtalan negyedbe került, Magyarország ugyancsak, bár közelebb a négyzet jobbfelső sarkához.

A legjobban teljesítő és legboldogabb gyerekek ezekben az országokban vannak: Szingapúr, Tajvan, Svájc és Hongkong, Liechtenstein, Sanghaj (Kína), Japán, Izland, Vietnam, Makaó (Kína). A legrosszabul teljesítő és legboldogtalanabbak pedig ezekben: Katar, Argentína, Ciprus, Görögország, Szlovákia, Románia, Tunézia, Oroszország és Montenegró, Jordánia.

Az összehasonlítás becsapós, mert könnyen feltételezhetnénk, hogy egyenes összefüggés van a két változó között, de ezt így túlzás lenne kijelenteni.

Kimaradt?