Obama szerint nem veszélyesebb a marihuána az alkoholnál

A marihuána nem jelent nagyobb veszélyt mint az alkohol - vélekedett Barack Obama amerikai elnök a The New Yorker magazinnak adott nyilatkozatában, amelyet terjedelmes portré keretében ismertetett a lap vasárnap.

Az elnök elismerte, hogy a kannabisz szívása „rossz szokás", de rámutatott, hogy az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és spanyolajkú fiatalokat, és úgy vélekedett, hogy Colorado és Washington államban folytatni kellene a marihuána legalizálását.

Az Egyesült Államokban a szövetségi törvények tiltják ugyan a marihuána használatát, ám 21 államban engedélyezték a kannabisz gyógyászati célokra történő alkalmazását, Coloradóban és az északnyugati Washington államban pedig teljes mértékben felszabadították használatát. Hasonló liberalizálást vettek fontolóra Alaszkában és az amerikai fővárosban is.

Az Obama-kormány tavaly közölte, hogy a szövetségi hatóságok nem üldözik majd a coloradói és a Washington állambeli marihuánafogyasztókat, ha azok betartják az adott államok törvényeit: „Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben, amely nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam" - nyilatkozott Obama. „Nem hiszem, hogy (a marihuána) veszélyesebb lenne mint az alkohol" - tette hozzá.

Elmondása szerint a saját lányait arra figyelmeztette, hogy a marihuána élvezete „rossz ötlet, időpocsékolás és nem túlságosan egészséges". Álláspontja szerint ugyanakkor „feltehetően túloznak" azok, akik azt állítják, hogy a marihuána legalizálása egy sor társadalmi problémát is megoldana, és úgy vélekedett, hogy ez Coloradóban is Washingtonban is kihívás lesz.

Kimaradt?