Alapfokon kezdődik újra a sepsiszentgyörgyi városzászló pere

A Brassói Táblabíróság pénteken helyt adott Kovászna megye prefektusa fellebbezésének, és újratárgyalásra visszaküldte a Kovászna Megyei Törvényszéknek a sepsiszentgyörgyi városzászló ügyét – tájékoztatta az MTI-t az intézmény szóvivője.

A Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképét zászló formában is meghatározó önkormányzati határozatot négy évvel az elfogadása után, 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon Kovászna megye akkori prefektusa, Codrin Munteanu.

A prefektus keresetét a Kovászna Megyei Törvényszék formai okokra hivatkozva utasította el 2012 decemberében. A törvényszék úgy találta, a prefektus elkésett a keresetével. A Brassói Táblabíróság pénteki ítélete arra kötelezi a törvényszéket, hogy érdemben tárgyalja le a városzászló ügyét.

A közigazgatási pert az a körülmény teszi különössé, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívására 2322 természetes személy és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal oldalán. A polgármester azért tartotta fontosnak a sepsiszentgyörgyi civilek csatlakozását, mert ezáltal lehetővé válik, hogy egy esetleges kedvezőtlen jogerős ítélet után az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódjék a jogi küzdelem. A perbe a prefektus oldalán kapcsolódott be a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a város szempontjábl kedvezőtlennek és egyben meglepőnek tartotta az ítéletet. „Mellékeltünk pár más ügyben hozott táblabírósági döntést, amelyekben kimondták, hogy ha a prefektus nem támad meg hat hónapon belül egy önkormányzati határozatot, később már nem áll jogában ezt megtenni. De Romániában élünk, ahol nem egyformán döntenek hasonló helyzetekben a bíróságok. Nem adjuk fel. Kezdjük elölről a pereskedést" - nyilatkozta az MTI-nek Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Kimaradt?