DNA

Ejtették a Borbély László elleni korrupciós vádakat

Nem indít bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Borbély László képviselő ellen – közölte pénteken a DNA. A vádhatóság korábban befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg az RMDSZ politikai alelnökét.

A közlemény szerint a vádakat azért ejtették, mert a képviselőház 2012 decemberében nem járult hozzá a politikus mentelmi jogának megvonásához. Az alsóház beleegyezéséhez a törvény szerint azért volt szükség, mert Borbély Lászlót miniszteri mandátuma alatt elkövetett bűncselekményekkel gyanúsították.  

Befolyással való üzérkedésben történő bűnrészességgel vádolják ugyanakkor Szepessy Szabolcsot, aki tanácsadói tisztséget töltött be Borbély László miniszteri kabinetjében. Ügyét – akárcsak a dosszié többi vádlottjáét – a szatmár megyei törvényszék tárgyalja.

Az ügyészek korábbi gyanúja szerint Borbély László környezetvédelmi miniszter 2011 során személyes tanácsosa, Szepessy Szabolcs közvetítésével kérte és elfogadta Ioan Ciocantól egy bukaresti ingatlan felújítását, amely ténylegesen az ő tulajdonában, de papíron más személy birtokában volt. A felújítási munkálatok értéke 80 952 lej volt.

Cserében a miniszter az ügyészek szerint befolyását gyakorolta a minisztérium ellenőrzése alatt álló a Román Vízügyi Hatóság (ANAR) bizonyos tisztviselőivel szemben, hogy azokat rábírja: részesítsék előnyben a Ioan Ciocan tulajdonában lévő avasfelsőfalui Lescaci Com kft.-t az ANAR által regionális egységei révén kiírt versenytárgyalásokon

 

Kimaradt?