Birtokba vehetik az örökösök a kolozsvári Jósika-palotát

Jövő héten birtokba vehetik az örökösök a Kolozsvár főterén álló Jósika-palotát - állítja több kolozsvári napilap is a pénteki számában. Az ingatlan visszaszolgáltatásáról a Kolozsvári Táblabíróság hozott végrehajtandó, de nem jogerős ítéletet. A bíróság a honlapján megtalálható, 2013 december 6-i ítéletben kimondja, hogy a román állam törvénytelenül vette át az épületet, és elrendeli az államosítás előtti jogviszony visszaállítását, elismeri négy Bánffy-leszármazott egyenlő arányú örökösödési jogát.

A táblabíróság egyben arra kötelezte az épületet birtokló Unita Turism Holding, hogy adja át az épületet, hogy a továbbiakban ne vegyen el díjat az ingatlan albérlőitől, és őrizkedjen a jogviszonyt háborító tettektől.

A táblabíróság közlése szerint mind az Unita Turism Holding, mind az Állami Vagyonkezelő Hatóság (AVAS) fellebbezett az ítélet ellen. Így a 2001-ben kezdődött perben a legfelsőbb bíróság mondja ki a végső szót.

Amint azt Gaál György helytörténész a Kolozsvár című könyvében leírja, a járdára nyíló árkádjai miatt lábasházként is emlegetett klasszicista épület 1828-ban nyerte el mai formáját. Ekkor Jósika János főkormányszéki elnök építtette meg az épület második emeletét.

Az épület első emeleti termeiben az 1880-as években igazságügyi palota, majd a Királyi Ítélőtábla kapott helyet.

Államosítása után a Jósika-palota az Orvostudományi Egyetem könyvárának adott otthont. A 2200 négyzetméteres hasznos felületű impozáns ingatlant az 1990-es években szerezte meg az Unita Turism Holding, amely a palotát több más cégnek adta bérbe.

Kimaradt?