Egyre több kiskorút hagynak itthon a külföldön dolgozó szülők

Mintegy 80 ezer gyermek van abban a helyzetben, hogy legalább egyik szülője külföldön dolgozik – jelentette be csütörtökön Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter. A tárcavezető rámutatott, hogy a jelenség 2012-től foglalkoztatja a gyermekvédelmi szerveket, mivel az itthon magukra hagyott gyerekek száma évről évre nő. Tavaly bevezették azt a rendelkezést, hogy a szülőnek jelentenie kell a helyi önkormányzatnál, hogy kire hagyja a kiskorút, amíg ő külföldön tartózkodik – ennek betartásáért a helyi önkormányzat is felelős.

Câmpeanu rámutatott, a helyi önkormányzatok keretében működő gyermekvédelmi igazgatóságoknak kötelessége félmérni terepen a gyermekelhagyásos eseteket, az iskoláknak pedig lelki- egészségügyi támaszt kell nyújtaniuk ezeknek a gyerekeknek, szakképzett személyzet által.

A szaktárca prioritásai közt szerepel a gyerekeknek járó havi támogatás növelése, ám egyelőre ez csak jól meghatározott esetekben valósítható meg a miniszter szerint, mivel összességében nem tudnak emelni a havi járulékon. Ezért a munkaügyi minisztérium olyan tervezeten dolgozik, amelyben a szülők jövedelmétől függően szabályozza a gyerekpénz összegét. Első körben az Alkotmánybíróság elutasította ezt a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a havi gyereknevelési támogatás egyetemesen jár valamennyi kiskorúnak az országban. 

Kimaradt?