A háromszékiek élen járnak a hamis riasztásokban

Több mint 70 százaléka a sürgősségi telefonhívásoknak hamis riasztásnak bizonyult a múlt évben – tájékoztatott pénteken a Különleges Távközlési Szolgálat (STS). A 112-es ingyenes hívószámot legtöbbször gyerekek, fiatalok vagy pszichikai problémákkal küzdő személyek tárcsázták félrevezető szándékkal, többnyire feltölthető mobiltelefon-kártyákról.

A legtöbb hamis riasztást Kovászna, Călărași és Maros megyében regisztrálták. Összesen 10892 személyt büntettek a hamis hívások miatt, zömében Teleorman, Suceava megyében és a fővárosban.

A 112-es számot sokan arra használják, hogy a településükön történő események felől érdeklődjenek, szidalmazzák a híváskezelő személyzetet. Mások zenét tesznek fel, vagy egyszerűen belenevetnek a telefonba. Az is előfordul, hogy telefonszámok után érdeklődnek vagy közvetlen kapcsolást kérnek egy állami hivatalhoz vagy ismert személyiséghez, illetve sokan kérnek egészségügyi tanácsot is.

A hatóságok ismételten felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne tárcsázzák indokolatlanul az ingyenes sürgősségi számot, hiszen akár egy másik ember életébe is kerülhet egy hamis riasztás, ameddig foglalva tartja a vonalat.

A kimutatások szerint tavaly csaknem 17 és fél millió hívás érkezett a 112-es hívószámra, ezeknek 29 százaléka valós problémáról számolt be, ahol szükség volt az azonnali mentésre vagy beavatkozásra. Ezeknek 60,66 százalékát a mentőszolgálathoz irányították, 24,77 százalékát a rendőrséghez, 12,59 százalékát a rohammentőhöz, 1,88 százalékát pedig a csendőrséghez. 

Kimaradt?