Kötelező "tanulmányi évvé" tennék az óvodai nagycsoportot

Újra átszervezné az oktatási minisztérium a kötelező tanulmányi éveket a közoktatásban, melynek következtében az óvodai nagycsoport is kötelezővé válna. Ezt csütörtökön jelentette be Remus Pricopie tárcavezető.

Pontosított: nem helyeznék át az iskolai oktatásba a nagycsoportot, hanem köteleznék a szülőket arra, hogy legalább egy évre írassák be az óvodába a gyerekeiket. A a miniszter már a 2015/2016-os tanévtől bevezetné ezt a kötelezettséget. Ha ez sikerül, akkor 12 év lesz a kötelező oktatási évek száma Romániában.

Jelenleg az 5-6 éves gyerekek 98-99 százaléka vesz részt az óvodai nevelésben, a fennmaradó 1-2 százalékot érintené a rendelkezés. A miniszter szerint a 80-as évek elején merült fel először az az ötlet, hogy a romániai kötelező oktatási évek száma 12-re növekedjen, ám csak most válhat valóra a régi terv. „Az óvodai évek nagyon meglátszanak az első osztályos gyerekeken, ezért a formális nevelésre is szükség van, amit megoldana ez a kötelező egy év a gyerekek életében, sokkal gördülékenyebbé téve az iskolai felzárkózást” – tette hozzá Pricopie.

Az oktatási minisztérium decemberben sürgősségi rendelettel növelte a kötelező évek számát 11-re, ami az előkészítő osztályból, az általános iskola 8 osztályából és a középiskola első két évéből tevődik össze.

 

Kimaradt?