Borboly: alkotmányellenes a zászlótörvény módosítása

A zászlók használatát szabályozó törvényre vonatkozó, szociáldemokrata honatyák által készített módosító javaslat ellentmond a román alkotmánynak és a nemzetközi kisebbségvédelmi szerződéseknek – állapítja meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) írt válaszában.

A szervezet a megyeelnökök véleményezését kérte január 14-ig a 32 szociáldemokrata honatya által aláírt módosító javaslatra, amely szerint a vonatkozó törvény tiltaná a „már nem létező államok”, illetve „egyes államiságra törekvő entitások” lobogójának, továbbá más államok zászlajának kitűzését középületekre és magánterületen egyaránt.

„A szociáldemokrata honatyák által kezdeményezett módosítás visszatérést jelent a rendőrállamhoz, hiszen az utóbbi években a zászló körüli viták, perek, támadások mind arról szóltak, hogy közintézményekre ki szabad-e tenni a kisebbségi vagy helyi szimbólumokat, erre fel ők megtiltanák ezt magánterületen is lehetőséget teremtve arra, hogy a rendőrök polgárokat zaklassanak csak azért, mert kifejezik nemzeti érzelmüket. Ilyet már megéltünk, ebből nem kérünk” – nyilatkozta az elöljáró.

Borboly Csaba szerint a módosító javaslat nem felel meg a Románia alkotmányában foglaltaknak, amelynek a 6. cikkelye szavatolja az állampolgárok szabad identitásválasztáshoz, identitásuk megőrzéséhez, valamint egyenlő bánásmódhoz való jogát, akárcsak a helyi autonómiát, ugyanakkor a 27. és 44. cikkely biztosítja a magántulajdonhoz való jogot, és kimondja annak sérthetetlenségét. A megyeelnök emellett kifogásolja a „már nem létező államok” és az „egyes államiságra törekvő entitások”megfogalmazást, mivel az nem egyértelműsíti, mely államok vagy entitások jelképeit nem szabad használni.

A tervezett módosítás nincs összhangban az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményével és a román–magyar alapszerződéssel sem. A keretegyezményhez Románia is csatlakozott, az 1995. évi 33-as számú törvénnyel ratifikálta. A jogszabály 5. cikkelyének 1. bekezdése szerint a felek vállalják, hogy biztosítják a nemzeti kisebbségek számára annak feltételeit, hogy megőrizhessék és fejleszthessék kultúrájukat, valamint hogy megőrizhessék identitásuk meghatározó elemeit: nyelvüket, vallásukat, hagyományaikat és kulturális örökségüket. 

Kimaradt?