Gyergyói lány is segített a „Nagymagyar szlengtérképben"

Izgalmas vállalkozásba fogtak a Hello90 elnevezésű projektben működő fiatalok: szlengtérképet készítettek, nem csak Magyarországról, de a határokon túlról is gyűjtve szavakat. Az 1990-es években született tizennyolc fiatal közt egy gyergyószentmiklósi lány is akadt, így az erdélyi „szleng” is térképre került.

Azért idézőjelben, mert a feltüntetett szavak többsége inkább tájnyelvi kifejezés, illetve román kölcsönszó, de a fiatalok kezdeményezése és megvalósítása mindenképp értékelendő. Külön erénye a térképnek, hogy a megjelenített szavakra rá is kattinthatunk, így nem marad titok, mit is jelentenek.

Az alkotást a 444.hu portálon mutatta be a csoport. „Összeszedtük azokat a szavakat, amiket csak páran használnak, és még kevesebben értenek. Mind a tizennyolcan bedobtuk, mit mondunk például a haverjainknak, ha csak úgy odaszólunk, hogy: toljunk már egy kis makukát leóval, mielőtt cicergünk egyet! Beizzítottuk az ismerőseinket és feltérképeztük, mely szavakról nincs lövése a többieknek” - írják az oldalon, ahol egy szlengtesztet is közzétettek.

Kimaradt?