Indigó csoport: a tüntetők ne hozzanak magukkal semmilyen jelképet!

A rétyi Schweighofer fűrészüzem elleni utcai tiltakozás szervezői nyomatékosan kérik a tiltakozókat, hogy semmilyen szimbólumot, jelképet ne vigyenek magukkal a szerdai tüntetésre, minderről a szervezők gondoskodnak.

A tíz környezetvédő civil szervezetet tömörítő Indigó csoport szimpatizánsai szerdán 16 és 19 óra között vonulnak Kovászna Megye Tanácsának székháza elé, minden érdeklődőt felkérnek, hogy csatlakozzon a néma tiltakozó akcióhoz, politikai és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül, ám a néma tiltakozásra semmit ne vigyenek magukkal.

A szervezők autóbuszokkal szállítják a helyszínre a Kézdivásárhelyről és Csíkszeredából csatlakozó tüntetőket. Az ötven személyes autóbusz Kézdivásárhelyről a Stadion bejárata elől 15.30-kor indul, míg Csíkszeredából, az vasútállomás elől 15 órától indul a busz.

Toró Attila a társadalmi szerveződés vezetője elmondta, hogy a közösségi érdekek kiárusítása ellen tiltakoznak, kérik a rétyi gyár építkezési engedélyének visszavonását, mivel félő, hogy az súlyosan veszélyezteti a környezetét, erdőirtáshoz vezethet, csődbe viszi a térség faipari kisvállalkozásait, illetve veszélyezteti a közeli Rétyi-nyír természetvédelmi területet és rossz hatással lesz a turizmusra.

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke szerint az osztrák befektető minden szükséges engedélyt beszerzett, így nem volt semmilyen törvényes akadálya annak, hogy megkapja az építkezési engedélyt. Hasonlóképpen vélekedik a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója Gheorghe Neagu, aki szerint a Schweighofer gyárban feldolgozzák a fát, a cég nem foglalkozik fakitermeléssel, így nem veszélyezteti környezetét.

Az osztrák befektető ígérete szerint 150 millió euróból építi meg a rétyi gyárát, ahol 650 munkahelyet létesítene. A tiltakozó civilek viszont a könnyített engedélyeztetési eljárást nehezményezik, és attól tartanak, az üzem jelentősen hozzájárul az erdőirtáshoz, hiszen évi egymillió fát fog feldolgozni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?