Halott városban ünnepli négy fiatal a pravoszláv Újévet

Hátborzongató helyszínen, a csernobili nukleáris katasztrófa után teljesen kiürült, elhagyott városban ünnepli négy fiatal az orosz Szilvesztert – írja a deschide.md moldáviai román nyelvű portál. A csernobili atomreaktortól mindössze 3 kilométerre épített Pripjaty (Pripiati) város az 1986-os katasztrófa óta teljesen kihalt, egyetlen lélek sem lakja, miután a lakosságot a robbanás másnapján evakuálták.

A bizarr szilveszterezési ötlet négy orosz fiatal fejéből pattant ki, akik már fotókat is készítettek a szellemvárosról, ahol nem kell szállodába csekkolniuk – bármelyik elhagyott lakásban ellakhatnak, csak bírják a hideget.

Pripjaty arculata híven őrzi a nyolcvanas évek Szovjetuniójának arculatát, hisz azóta nem építettek semmit: betonrengeteg, szegényes panellakások, de talán a leghátborzongatóbb a vidámpark óriáskereke.

A szilveszterező fiatalok autóbusszal mentek a legközelebbi, közszállítási eszközzel még elérhető településig, majd bevásároltak és a Pripjaty felé vezető, elhagyott vasút vonalán tíz kilométert gyalogoltak, amíg beérkeztek a szellemvárosba. Közlésük szerint a városban kénhidrogén bűze terjeng. Beköltöztek egy elhagyott lakásba, és még karácsonyfát is díszítettek az ott talált játékokból.

A pravoszláv világ január 13-áról 14-ére virradóan ünnepli a Szilvesztert és az Újévet.

A Pripjaty kitelepítésére figyelmeztető rádióhír magyar fordítása: 
Figyelem, figyelem!
Kedves Elvtársak! A népi küldöttek városi tanácsa közli, hogy a csernobili atomerőműben történt baleset miatt Pripjaty városában kedvezőtlen sugárzási viszonyok jöttek létre. A párt- és tanácsi szervekkel, valamint a katonai egységekkel megkezdtük a szükséges intézkedések foganatosítását. Azonban a lakosság, elsősorban a gyermekek biztonsága érdekében felmerült a város lakóinak a Kijevi terület településeire történő időleges kitelepítésének szükségessége. Ezért minden lakóházhoz ma, április huszonhetedikén, tizennégy óra nulla-nulla perctől kezdődően autóbuszok állnak ki, rendőri közegek, illetve a városi tanács végrehajtó bizottsága képviselőinek kíséretével. Javasoljuk személyi irataik és feltétlen szükséges holmijaik magukkal vitelét, valamint azt, hogy gondoskodjanak megfelelő táplálékról. A vállalatok és intézmények vezetői, valamint a munkások meghatározott csoportja a városban maradnak a város normális működésének fenntartására. A kiürítés idejére minden lakóház rendőri őrizet alá kerül. Elvtársak, lakásaik átmeneti elhagyása idejére, kérjük, ne felejtsék el bezárni az ablakokat, kikapcsolni a villamos- és gázkészülékeket, elzárni a vízcsapokat. Kérjük, őrizzék meg nyugalmukat, a szervezettséget és a rendet az átmeneti kitelepítés végrehajtása során.
(Elhangzott 1986. április 27-én, 13 óra körül)

Részlet a szovjet himnuszból Pripjaty egyik tömbházának oldalán. Forrás: wikipédia A szellemvárost már csak a sugárzástól burjánzó növényzet Ezen a vasúton már nem kell félni, hogy elüt a vonat. Forrás: deschide.md A vidámpark és az óriáskerék. Forrás: deschide.md Ez a szilveszteri buli lehet akármilyen hangos - nem fogja zavarni a szomszédokat... 

Kimaradt?