Magyar zene is lesz a marosvásárhelyi korcsolyapályán

Ezentúl magyar zenével is szórakoztatják a marosvásárhelyi korcsolyázókat - ígérte a maszol.ro-nak Csegzi Sándor. A polgármester tanácsadóját azért kerestük meg, mert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) hétfőn állásfoglalásban hívta fel a sajtó és a közvélemény figyelmét arra, hogy csak angol és román zene szól a marosvásárhelyi korcsolyapályán, magyar nem. 

A város lakosságának közel fele magyar nemzetiségű, tehát joguk van az anyanyelvű zenéhez – figyelmeztetett az anyanyelv-, illetve a kétnyelvűségért küzdő civil szervezet.

Érdeklődésünkre Csegzi Sándor elmondta, a korcsolyapályán az angol nyelvű zeneszámok iránt a legnagyobb a kereslet, a román és a magyar nemzetiségűek is többnyire ezt akarják hallgatni, de ha van rá igény, akkor magyart is fognak tenni. “Ennek nincsen akadálya, valószínűleg, aki a zenéről gondoskodott, annak nem jutott eszébe, vagy nem volt magyar zenéje” – fogalmazott Csegzi. Hozzátette, még melegében, hétfőn délben szól, hogy változtassanak és magyar zenét is szolgáltassanak az angol és román mellett.

Magyar zene lejátszására tette ígéret Peti András alpolgármester is, aki úgy fogalmazott a maszol.ro-nak: “Elég lett volna egy telefonhívás, és saját hatáskörömben megoldom a helyzetet”. Az alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, ügyfélként még nem járt a korcsolyapályán, így nem hallhatta, hogy ott milyen zene szól, de intézkedik, hogy a magyar is helyet kapjon a román és angol mellett.
A CEMO hétfőn a polgármesteri hivatalhoz, a korcsolyapálya működtetőjéhez fordult, és a 2007/282 számú törvényre hivatkozva kérte, hogy egyenlő arányban az angol és a román mellett magyar zenét is szolgáltassanak a korcsolyázó közönségnek.

A magyar nyelven írt levélben megfogalmazták, hogy “a multikulturalitás, a megértés, harmónia és békés egymás mellett élés szellemében a Ligetben működő korcsolyapálya esetében is szemléltessék a város multikulturalitását, az angol és román nyelvű dalok mellett, ugyanolyan arányban magyar dalokat is játsszanak le a korcsolyázó közönségnek”, hiszen a korcsolyapálya látogatói között magyar és román nemzetiségűek egyaránt vannak, és egyforma joguk van a saját kultúrájukhoz kötődő dalokat hallgatni.

 

Kimaradt?