Azeri kiadatás: dühösek Budapestre a romániai örmények

A Romániában élő örmény közösség is tiltakozik az örmény tiszttársát Budapesten meggyilkoló Ramil Safarov kiadatása miatt. A maszol.ro a Romániai Örmények Szövetségének alelnökét, Varujan Pambucciant és a Magyarörmények Romániai Szövetségének vezetőjét, Sebesi Karen Attilát kérdezte a magyar kormány eljárásáról.

Pambuccian: ez elképesztő

Varujan Pambuccian „elképesztőnek", „teljesen abnormálisnak", „felháborítónak" nevezte a baltás gyilkos kiadatását Azerbajdzsánnak. A romániai örmény kisebbség parlamenti képviselője szerint a történtek után az Orbán-kormány „bűntársnak" tekinthető az örmény katonatiszt budapesti meggyilkolásában.

„A magyar hatóságok, az igazságügyi szervek, az ügyészek és a rendőrök példásan jártak el Ramil Safarov letartóztatásakor és elítélésekor. Ezzel szemben elképesztő és felháborító a magyar kormány eljárása. Orbán Viktorék tudták, hogy az azeri gyilkost hazatérése után szabadlábra helyezik, hiszen odahaza hősként ünnepelték. Erre Örményország is több alkalommal is felhívta a figyelmüket" – mondta a maszol.ro-nak Pambuccian.

A képviselő csalódását fejezte ki, hogy egy európai, civilizált országban ez megtörténhet. „Az európai keresztény kultúrához tartozó népek vagyunk. Teljesen abnormális, ami történt" – tette hozzá a Romániai Örmények Szövetségének alelnöke.

Sebesi: Budapest folytatja a népirtást

„Megszoktam a jelenlegi magyar kormány fasisztoid kirohanásait, de nem hittem volna, hogy a miniszterelnök az örmény genocídiumot folytató tevékenységnek biztosít teret" – jelentette ki Sebesi-Karen Attila.

A Magyarörmények Romániai Szövetségének vezetője szerint az Orbán-kormány – amelyik lépten-nyomon a magyar állam keresztény mivoltát hangsúlyozza – nem tehette volna meg, hogy egy ilyen becstelen ügybe sodorja az országot egy „merkantilista, pénzéhes ember", a magyar miniszterelnök kielégítetlensége miatt.

„Aki ismeri az örmény nép történetét, az tudja, hogy a huszadik század elején másfél millió embert mészároltak le a muzulmánok, az örménység így szerteszóródott a világban. Az örmény nemzet tagjai meg fogják tenni a szükséges ellenlépéseket" – mondta Sebesi-Karen Attila. Tájékoztatása szerint Hajk Melikján neves zongoraművész már lemondta budapesti fellépését, az Örmény Tudományos Akadémia pedig felfüggesztette kapcsolatait az MTA-val.

Sebesi úgy látja, itt az ideje annak, hogy végre a magyar állam is elismerje az örmény genocídiumot, ahogyan azt az európai országok megtették.

Kimaradt?