Hamarosan kihalnak az afrikai oroszlánok

Az elefántok után, vagy azzal együtt hamarosan az oroszlánok is kihalhatnak Afrikában – idézte a Scientific American cikkét az Index. 2005 óta ugyanis a kutatók azt hitték, hogy 21 különböző védett nyugat-afrikai területen élnek oroszlánok.

Egy csütörtökön publikált dokumentumból azonban kiderült, hogy valójában csak négy ilyen terület létezik. Ami ennél is rosszabb, hogy becslések szerint ez a négy terület csak mintegy 400 állatot jelent, és ezek között csak 250 kifejlett, tenyésztési korban lévő egyed van.

Azt, hogy milyen kevés oroszlán él arrafelé, jól mutatja, hogy még azok a helyiek sem találkoztak velük soha, akik hosszú évek óta a nemzeti parkokban dolgoznak. A legtöbb egyed, azaz körülbelül 350 példány a W-Arly-Pendjari parkkomlpexumban él, Benin, Burkina Faso és Niger határán. Ezen kívül kevesebb mint 50 élhet még Szenegálban és Nigériában.

A nyugat-afrikai oroszlánok genetikailag különböznek a dél- és kelet-afrikai társaiktól, sőt, ránézésre is kisebbek. Jelenleg élő, szintén veszélyeztetett rokonaiknál valószínűleg jobban hasonlítanak a már kihalt észak-afrikai berber oroszlánra, és a még élő, de különösen veszélyeztetett ázsiai (indiai) oroszlánra. Utóbbiból szintén 450 példány élhet még.

Kimaradt?