Julija Timosenko, Adrian Năstase és a csirkefarm

Julia Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökéhez hasonlította Victor Ponta kormányfő a szintén volt miniszterelnök és szintén rácsok mögé juttatott Adrian Năstase helyzetét. Pedig csak abban hasonlítanak, hogy mindkettejüknek van csirfefarmjuk.

Adrian Năstase újbóli bebörtönzése kapcsán megoszlanak a vélemények a romániai politikai berkekben. A Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül a szociáldemokraták teljes mértékben politikai jellegűnek – Traian Băsescu államfő személyes döntésének – tulajdonítják a volt kormányfő büntetését, a liberálisok azonban igen óvatosan fogalmaznak ebben a kérdésben.

Ám Adrian Năstase elítélése kapcsán a szociáldemokraták véleménye sem teljesen egyöntetű, hiszen Ion Iliescu egykori államfő nem tekinti politikai jellegűnek az igazságszolgáltatás döntését, míg a párt vezetője, Victor Ponta kormányfő szerint a mentora elleni ítélet teljes mértékben a volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko bebörtönzésére emlékeztet.

Jóllehet két olyan miniszterelnök bebörtönzéséről van szó, akik közük egyikkel sem rokonszenvezett országa államfője, a két ítélet között igen nagyok a különbségek. Már csak azért is, mert Timosenko bebörtönzését a nyugati kancelláriák egyöntetűen elítélték, rabosítása ellen felemelte szavát az Emberi Jogok Európai Bírósága is, addig a volt román kormányfő esete nem váltott ki visszhangot sehol. A két eset közötti különbségeket hírügynökségi kommentár is elemezte.

Politikai döntés és korrupció

Julija Timosenko pere nem egészen egy évig tartott, ezt követően született meg a végleges ítélet. Adrian Năstase esetében azonban a négyéves börtönbüntetést kimondó jogerős ítélet előtt a bírósági tárgyalások kereken hét évig húzódtak el.

Az ukrán politikus nem korrupció miatt került börtönbe. A fő vádpont szerint az volt a bűne, hogy aláírta az Oroszország és Ukrajna közötti gázszállítási szerződést. Ez politikai döntés volt, amelyet az ukrán igazságszolgáltatás hatalmi visszaélésként könyvelt el. Adrian Năstase ellen az ítéletet zsarolás és megvesztegetés miatt hozták.

Julija Timosenko esetében az Emberi Jogok Európai Bírósága már tavaly áprilisban határozatot hozott arról, hogy ügyében az ukrán igazságszolgáltatás önkényes és törvénytelen döntést hozott, az eljárást sem az ukrán törvények alapján folytatták le. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban teljesen másképpen döntött a volt román kormányfő elleni ítélet kapcsán. Adrian Năstase ügyvédei nyomban 2012-ben, a román politikus elleni legelső ítélet megszületése után fellebbeztek a lefolytatott eljárás ellen Strasbourgban, ahol azonban elutasította az ügyvédi keresetet.

Éhségsztrájk, öngyilkosság

A két elítélt teljesen másképpen viselkedett az ítélet megszületését követően is. Julia Timosenkót már a per beindulása után fél évvel, 2011-ben bebörtönözték, azóta sem helyezték szabadlábra. Az ukrán politikus az igazságtalan ítélet ellen több alkalommal is éhségsztrájkot folytatott.

Adrian Năstase ezzel szemben 2012-ben, az első ítélet megszületését követően öngyilkossággal próbálkozott, ám csupán könnyebb sérülést szenvedett. A volt román miniszterelnök nem ülte le teljes büntetését, fogva tartásának idejét – egyrészt életkorára nézve, másrészt a börtön kulturális életében kifejtett tevékenysége, elkészült könyve miatt – lerövidítették, így nyolc hónap után feltételesen szabadult. Mostani, négy évre szóló bebörtönzése alkalmával – éppen életkora miatt – csupán 8-16 hónapot tölt majd börtönben, erről később döntenek az illetékes szervek. Feltehetően büntetése alatt újabb könyvet ír, ami szintén hozzájárulhat a korábbi szabaduláshoz.

Julija Timosenko akkor került börtönbe, amikor mind Ukrajna kormányfője, mind pedig az ország elnöke politikai ellenfelei voltak, így helyzete voltaképpen reménytelenné vált. Adrian Năstase ellen azonban akkor mondták ki az ítéletet, amikor Románia kormányfője pártjának színeit képviselte. Mi több, Vicor Ponta a bebörtönzött politikus egyik kedvenc tanítványa volt, akit „kis Titulescunak” nevezett. Politikai ellenfele csupán egy volt: Traian Băsescu, az ország elnöke.

Nemzetközi visszhang – és visszhangtalanság

A Julia Timosenko elleni ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága mellett élesen bírálta egyebek között az Európai Bizottság, Nagy-Britannia, Németország, Svédország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Kanada – sőt, Oroszország kormánya is. Az Európai Unió Ukrajna esetleges tagfelvételének feltételéül szabta meg Timosenko szabadon bocsátását, hasonlóképpen az Egyesült Államok Ukrajnával megkötendő fontos gazdasági, kereskedelmi szerződések aláírását tette függővé ugyanettől. Olyan tekintélyes nemzetközi személyiségek, mint például a Dalai Láma, Desmond Tutu dél-afrikai Nobel-díjas emeritus érsek, Vaclav Havel, csehszlovák, majd cseh államfő bírálták a per folyamán tapasztalt rendellenességeket.

Adrian Năstase bebörtönzése kapcsán egyelőre egyetlen nemzetközi szerv, kormány sem tiltakozott. Mi több, az Európai Unió, a román igazságszolgáltatás helyzetét felmérő legutóbbi jelentéseiben méltatta a Năstase-ügycsomót kezelő korrupcióellenes ügyészség és a legfelsőbb bíróság eddigi tevékenységét. Ráadásul az európai szocialisták vezetője, Hannes Svoboda, a román sajtó kérdésére fenntartotta Adrian Năstase első elítélése alkalmával megfogalmazott véleményét, miszerint, „legyen az ember akár kis hal, akár nagy hal, a bíróság elé kell állnia, alá kell vetnie magát az igazságszolgáltatás ítéletének”. Az európai szocialisták vezetője csupán azt szabta feltételéül ehhez, hogy az igazságszolgáltatás ne szelektíven, politikai szempontok miatt döntsön arról, hogy kit kell elítélni és kit nem.

A korrupció miatt elítélt egykori miniszterelnök bebörtönzése ellen csupán néhány hazai politikus emelte fel hangját, mint Victor Ponta, Marian Vanghelie, Petre Roman, illetve a privatizációt, az európaiasodást ellenző gazdasági szakértő, mint Ilie Șerbănescu.

Hasonlóságok

Hírügynökségi kommentátorok mindössze annyi hasonlatosságot találtak Julia Timosenko és Adrian Năstase bebörtönzése kapcsán, hogy míg a volt ukrán miniszterelnök egy harmadik rangvonalbeli szovjet hivatalos személy menye, addig a román kormányfő egy romániai volt  harmadrangú kommunista tisztségviselő veje.

Mindkét bebörtönzött politikus egyszersmind egykor miniszterelnök volt. Ám a legnagyobb hasonlóság azonban abban mutatkozik meg Adrian Năstase és Julia Timosenko között, hogy utóbbi tojástermeléssel foglalkozó farm tulajdonosa – a Năstase család ugyancsak tojástermelésre is szakosodott farm birtokosa Cornun.

.

Kimaradt?