Roma ellenőr a roma utasoknak a nagybányai buszokon

Nagybánya tömegközlekedési vállalata hat roma nemzetiségű személyt alkalmazott, hogy fenntartsák a rendet az autóbuszokon – írja az adevarul.ro. Erre azért volt szükség a vállalt szerint, mert a máramarosi megyeszékhelyen már jó ideje állandó problémát és konfliktusforrást okoznak azok a helybéli romák, akik a buszokon jegy nélkül utaznak, és sokszor kötekednek az utasokkal.

„Nekünk kell vigyázni a saját közösségünk tagjaira, nem másnak” – fogalmazott az egyik frissen alkalmazott buszellenőr. Alin Ghiulai a kijelentette: „tűrhetetlen, hogy egyesek közülünk úgy viselkednek, hogy az egész közösségnek szégyenkeznie kell miatta a világ előtt”. Ghiulai szerint máris érezteti hatását a kezdeményezés, hiszen a problémás magaviseletű romák csakis romatársukra hallgatnak, más nemzetiségűekre nem. 

Mint ismert, a romák szegregálására már történtek próbálkozások Nagybányán. Cătălin Cherecheş polgármester falat emeltett a város és az egyik cigányok lakta negyed közé. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy az elöljáró diszkrimináló módon járt el, ezért hatezer lejes bírságot szabott ki az önkormányzatra.

Kimaradt?