Soha nem volt még ennyi kínai turista

Számukat és kiadásaikat illetően is rekordot döntöttek a külföldre utazó kínai turisták 2013-ban - derül ki a kínai turisztikai hivatal újonnan közzétett statisztikáiból. A számok szerint tavaly egész év során 97 millió kínai turista utazott külföldre, 17 százalékkal több, mint 2012-ben. Az utasok többsége az ázsiai kontinens országait, illetve Európát választotta célpontjául, az összes út 75 százaléka ebbe a két térségbe irányult.

A kínai turisták költekezését illetően egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok, annak végösszege ugyanakkor minden bizonnyal rekordot dönt, és a tavalyi 102 milliárd dollár után 30-40 százalékos bővülést mutathat. A turisztikai hivatal megerősítette: globális összehasonlításban a kínai turisták költik a legtöbbet külföldi útjaikon, olyan sokat, hogy őket gyakran "sétáló pénztárcaként" emlegetik.

A statisztikák szerint a kelet-ázsiai országon belüli turizmus is élénkült: a belföldi és külföldi utasokat egybeszámolva Kínába összesen 3,2 turista látogatott el 2013 során, 300 millióan többen, mint az előző év során. Ezek nagyrésze belföldi turistákat jelent, a külföldi látogatók száma ugyanis a  légszennyezés, az erős nemzeti valuta, a madárinfluenza különböző altípusainak újra megjelenése és a világgazdaság gyengesége miatt visszaesett.

Kimaradt?