Előzmény nélküli bírósági ítélet született palagázügyben

A jelenlegi törvények értelmében a palagáz alternatív energiaforrásnak minősül, nem sorolható a stratégiai fontosságú altalajkincsek közé – döntötte el a Vaslui Megyei Törvényszék. Az előzmény nélküli ítélet útját állhatja a palagáz-kitermelésnek Romániában – írja a gandul.info.

A  Vaslui megyei prefektúra 15 község önkormányzatát perelt be – köztük a pungești-it is –, mert nem engedélyezték a palagáz-feltárási munkálatokat a településen. A hivatal arra hivatkozott, hogy az altalajkincsek kitermeléséről nem a helyhatóságok, hanem a kormány dönt.

A prefektúra kilenc pert alapfokon megnyert, négyben még nem született ítélet, ám három pert elveszített. Ezek az ítéletek sem jogerősek – a kormányhivatal máris fellebbezett –, ám ha az önkormányzatok nyernek, akkor engedélyük nélkül nem kezdődhet meg a településük területén palagáz-feltárás és -kitermelés.

Az alapfokon győzedelmeskedő önkormányzatok védőügyvédje arra hivatkozott, hogy az altalajkincsek valóban az állam kizárólagos tulajdonát képezik függetlenül attól, hogy hol találhatók az országban. Csakhogy szerinte a palagáz nem sorolható az altalajkincsek közé, ezért önkormányzati engedély kell a kitermeléséhez. Érvelése meggyőzte a törvényszék egyik bíráját, Elena Gabriela Aioniţoaiét.

Így most az a szokatlan helyzet állt elő a Vaslui Megyei Törvényszéken, hogy azonos tárgyú perekben eltérő ítéletek születtek. A nyertes községek ügyvédnője a táblabíróság ítéletétől várja a helyzet feloldását.

 

Kimaradt?