Már lehet jelentkezni az ingatlanadó befizetésére Háromszéken

A sepsiszentgyörgyiek szerdától kezdhetik kifizetni egész éves adójukat, hogy kedvezményben részesüljenek, tájékoztatta lapunkat Sztakics Éva. Az alpolgármester ugyanakkor arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy nem érdemes az első napokban megrohanni a városi adóhivatalt, hiszen még februárban is 10 százalékos kedvezménnyel lehet befizetni a városkasszába, majd márciusban csökken 5 százalékra a kedvezmény.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén nem emeli a helyi adókat, ezért a magán- és jogi személyeknek egyaránt a tavalyi összeget kell befizetniük a közkasszába, továbbá, mivel nem változott az adók összege, idén nem küldenek értesítő levelet a lakosságnak, ez ugyanis sok munkával és nagy költséggel jár, és a törvény se kötelezi az értesítők küldésére az önkormányzatot.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a sepsiszentgyörgyi lakosság több mint fele él a kedvezményes adófizetés lehetőségével, és márciusig törleszt. Ezt követően a nyári hónapokban jelentősen csökken az adófizetési kedv, majd a szeptember 30-i második határidőig legtöbben kifizetik helyi adójukat.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat pozitív egyenleggel zárta az elmúlt esztendőt, közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint 2013 elején 107,4 millió lejjel fogadták el a város költségvetését, azonban az év végére 121,6 millió lej gyűlt be a városkasszába, aki 13,2 százalékos bevétel-növekedést jelentett. A városvezető rámutatott: minden év elején enyhén pesszimistára tervezik a költségvetést, ezáltal év végére jelentősebb összeget sikerül összegyűjteniük.

Antal Árpád rámutatott, hogy tavaly év végére 2,5 millió lejt sikerült megspórolni, amit a tartalékalapba helyeztek és átirányították erre az évre. Ezt a pénzt elsősorban a 2014-ben is futó pályázati önrészek fedezésére fordítja majd az önkormányzat, valamint idén elkezdik a belváros teljes átalakítását is. Ez része a 10 millió euró értékű integrált városfejlesztési tervnek. Ennek több eleme már megvalósult az elmúlt években, így több városközponti utcát aszfaltoztak, korszerűsítették a közvilágítást, felújították a műemlék Bene házat, amelybe Vadászati Múzeumot rendeztek be, de megújult az ingyenkonyha is. Eredetileg az integrált városfejlesztési terv része volt egy főtéri mélygarázs építése is, de erről lemondott az önkormányzat.

Antal Árpád rámutatott: a vállalkozók kezdeti ellenvetése ellenére bebizonyosodott, hogy tavaly jó döntés volt, hogy a jogi személyek esetében 50 százalékkal emelték az ingatlan- és területadót. Ebből 2,8 millió lejes többletbevétele volt a városnak, viszont a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások visszapályázhatták az adótöbbletet, így 600 ezer lejt kaptak vissza fejlesztésekre. Ez a „de minimis” pályázat idén is folytatódik.   

Kimaradt?