Szavazásra buzdított Kövér László Marosvásárhelyen

A magyarországi választásokon való részvételre és a román társadalom meggyőzésére biztatta a székelyeket Kövér László, az Országgyűlés elnöke Marosvásárhelyen, azon a kedd esti megemlékezésen, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezett a Madéfalvi vérengzés 250. évfordulóján.

Az ünnepség Kecskés Csaba unitárius, Oláh Dénes római katolikus és Lőrincz János református lelkipásztorok áldásával kezdődött, majd Kilyén László színművész, műsorvezető mutatta be a teremben ülő fontos vendégeket: Kövér László mellett jelen volt Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, Potápi Árpád, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke felidézte Mária Terézia intézkedését, a székely határőrség szerveződését, amikor Európa székely ellenállásba ütközött, amelyet két évig nem is tudtak megtörni. „Joggal nevezi Egyed Ákos ezt a két esztendőt szabadságharcnak” – jelentette ki.

A legnagyobb érték ma is a szabadság a székelyek számára – fogalmazott Izsák Balázs, aki rámutatott arra, hogy ma sincs vége a harcnak, csupán az eszközök és a szóhasználat változott. Hangsúlyozta, az SZNT a jog és demokrácia eszközeivel harcol, elvárva, hogy a román kormány tiszteletben tartsa a nemzetközi fórumokon tett vállalásait. Ugyanakkor olyan intézményi keret szervezését szorgalmazta, amely politikán és pártokon felül utcára szólít.

Kövér László arról beszélt: a román társadalmat is érdekeltté kell tenni, meggyőzni, hogy nem kárára, hanem hasznára lesz az autonómia, hogy a székelyek csak azokkal a jogaikkal szeretnének élni, amit ígértek számukra 1918-ban Gyulafehérváron. „Magyarország olyan társatok, aki érdekelt, azt szeretné, hogy a székelység a szülőföldjén éljen” – hangsúlyozta, majd arra biztatott, hogy mindenki vegyen részt a 2014-es választásokon, hiszen Magyarországnak fontos, hogy a székelyek és a külhoni magyarok szavazzanak, ami nem mennyiségi, hanem minőségi szempontból lenne fontosabb.

A megemlékezésen Kilyén László, Kilyén Ilka és Györffy András színművészek adtak elő, a madéfalvi veszedelemről szóló verseket, majd Soós Zoltán történész, a Maros Megyei Múzeum igazgatója ismertette a 250 évvel ezelőtt történteket. 

Kimaradt?