Tőkés szerint még működhet a Szekuritáté magyarellenes ügyosztálya

Megkérdőjelezte Tőkés László európai parlamenti képviselő a Szekuritáté magyarellenes ügyosztályának felszámolását keddi sajtóértekezletén, Nagyváradon. A politikus azt a napokban kézhez vett indoklást kommentálta így, amelyre alapozva a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága novemberben a kitüntetés visszavonását kérte Traian Băsescu államfőtől.

Mint ismert, Tőkés formai hibákra hivatkozva a közigazgatási bíróságtól kérte a határozat megsemmisítését, mivel kimutatható az összeférhetetlenség (a becsületbíróságban olyanok is ítélkeztek, akik aláírták a vádiratot), megsértették az ügyvédi törvényt (ez mondja ki az ügyvédi védelemhez való jogot), illetve nem jogszerűen hívták össze a közgyűlést, amely megválasztott a becsületbíróságot.

Az EP-képviselő szerint a kitüntetés  megvonásának 17 oldala indoklása „kísérteties” hasonlóságot mutat a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Tanácstól származó iratokkal, így szerinte jogos a kérdés: megszűnt-e egyáltalán a Magyar irredenták elnevezésű titkosszolgálati ügyosztály? Hozzátette: az időnként állampolitikai szinten megnyilvánuló magyarellenesség is cáfolni látszik ez. 

Toró T. Tibor EMNP-elnök elmondta, hogy minden demokratikus eszközzel kiállnak Tőkés László mellett. Szerint a becsületbíróság indoklása támadás azok ellen az értékek ellen szól, amelyeket 1989 decemberében képviseltek, és Tőkés László személyén át az egész magyar közösséget érinti. Hozzátette: hisznek abban, hogy a magyar közösség megmaradását az autonómia különböző formái biztosítják. 

Kapcsolódók

Kimaradt?