Háromszázan betegedtek meg a rovarirtós pizzától

Rovarirtószert tartalmazó fagyasztott ételtől rosszul lettek több mint háromszázan szerte Japánban. A mérgezett élelmiszert már visszarendelték a boltokból - jelentette az NHK közszolgálati tévé.

A Maruha Nichiro Holdinghoz tartozó Aqlifoods cég a múlt év végén közölte, hogy egyelőre megmagyarázhatatlan okból malation tartalmú rovarirtószert találtak olyan fagyasztott élelmiszerekben, amelyeket egy bizonyos üzemben készítettek a Tokiótól északnyugatra található Gunma prefektúrában. A cég figyelmét a problémára olyan vásárlók hívták fel, akik furcsának találták a termékek szagát. 359-en azonban nem fogtak gyanút a szag miatt, ettek a termékekből - egyebek között krokettből, pizzából - és rosszul lettek, hasmenés, hányás és egyéb tünetek jelentkeztek náluk. A szóban forgó áruk az ország szinte minden pontjára eljutottak, 37 prefektúrából érkezett panasz.

Azóta a cég visszarendelt 6,4 millió darabot a szóban forgó termékekből, igaz, január 4-éig csak 1,1 millió érkezett vissza. A élelmiszer-mérgezés okának kiderítésére vizsgálatot indítottak. A termékek rovarirtószer-tartalma olyan magas, hogy felmerült a szándékos mérgezés gyanúja is.

Ettől az esettől függetlenül a Pasco Shikishama péksüteménygyártó cég termékeiből kedden visszarendelt 445 ezer darabot, mert több vásárló arra panaszkodott, hogy a süteményeknek erős klórszaga van - jelentette a Jiji hírügynökség. 

Japánban igen szigorúak az élelmiszerbiztonsági szabályok, és a lakosság kényes is bármilyen rendellenességre. Ha probléma merül fel bármelyik termékkel kapcsolatban, sokan elfordulnak még a hasonló áruktól is.

Kimaradt?