Csúnyán egymásnak ment Borboly Csaba és Ráduly Róbert

„Ráduly Róbert Kálmán (…) hazudott, csúsztatott, nem tudok mást mondani, mint azt, szégyellje magát” – fogalmazott Borboly Csaba a szekelyhon.ro-n hétfőn megjelent írásában. Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai polgármester őt érintő kijelentéseire reagált.

Ráduly a múlt év végén, szintén a szekelyhon.ro-n megjelent interjúban többek között arról beszélt, hogy Borboly Csaba egy bűnvádi per vádlottjaként „mindenkivel mindenféle kompromisszumot köt” a saját személyes szabadsága szavatolása érdekében. Nem mondta ki, de arra utalt, hogy a tanácselnök látványosan közeledett az ortodox egyházhoz, illetve egy román nemzetiségű személy vett fel kulcsfontosságú pozícióba a megyei önkormányzathoz.

„Az már csak egy igen súlyos mellékzöngéje a kialakult helyzetnek, hogy a megyei önkormányzat gyakorlatilag ízeire van szakadva, onnan mindenki menekül. (…)A komoly, tapasztalt húzóemberek menekülnek, mert erkölcsi válság van, és ezt a helyzetet nem tudják vállalni" – fogalmazott a polgármester, aki szerint ezt úgy lehetett volna megakadályozni, ha Borboly a vádemelés után lemond tisztségéről.

Borboly erre úgy reagál: Hargita Megye Tanácsának intézményrendszerében jó csapat dolgozik, amely „a vízben szüléstől a vadkárokig” mindennel foglalkozig. „Azokat is kell képviselni, akiket nem érdekelnek a politikusi szájtépések, és nem tudják elfogadni, hogy egyes politikusok a románozással akarnak magyarázatot adni sikertelenségeikre, például arra, hogy miért mennek el városunkból a fiatalok, miért fogy a lakosság, miért zárnak be vagy költöznek el a cégek” – írta.

Emlékeztetett arra, hogy minden évben szóba áll az összes Hargita megyei egyház vezetőjével, így az ortodox egyházat képviselő püspökkel is. „Olyanról sohasem egyeztettem, amiről minimum a harminc megyei tanácsos kollégám ne tudott volna” – jegyezte meg.

A lemondásra való felszólításra úgy reagált: Rádulynak is a polgármesteri mandátuma alatt volt már olyan karácsonya, amelyet úgy töltött el, hogy büntetőper vádlottja volt. „Az ember megpróbál egy kissé lenyugodni, a rendelkezésre álló szabadidőt kihasználni arra, hogy felkészüljön a soron következő bírósági tárgyalásra. És akkor, durr bele, ahogy a csövön kifér, Ráduly Róbert Kálmán a legaljasabb módon, hangvételben és időzítéssel megtette azt amit megtett” – állapította meg Borboly.

A tanácselnök leszögezi: tiszta a lelkiismerete. „A vagyonom zárolva, várom az ügyészség által kezdeményezett bírósági per végét. Kérdem én, mivel lehet még engem fenyegetni, zsarolni? Nem félek!” – fogalmazott a politikus, megjegyezve, hogy egy politikai szervezetben vannak írott és íratlan szabályok, amelyeket ha nem tartanak be, a szervezet szétesik.

„Ezen nyílt válaszomon keresztül is megüzenem mindazon háttérben lapulóknak, akik Ráduly Róbert Kálmán közreműködésével akarják becsületemet besározni, hogy munkámat folytatni fogom, nem állok félre, nem mondok le” – írta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kimaradt?