Újabb négy évre lecsukják Adrian Năstasét

FRISSÍTÉS: Önként adta fel magát hétfő délután a lakóhelyéhez legközelebbi rendőrőrsön Adrian Năstase volt kormányfő, akit alig pár órával korábban négy év letöltendő börtönre ítélt a legfelsőbb bíróság. A politikus ügyvédjével és nagyobbik fiával, Andrei-jel jelentkezett a 2. kerületi rendőrségen. Năstasét várhatóan még hétfő este átszállítják a Rahova fegyházba.

A volt miniszterelnököt korrupcióval vádolják az úgynevezett Zambaccian-dossziéban. Nejét, Daniela Năstasét három év felfüggesztett börtönre ítélték. Mindkét ítélet jogerős. A politikusnak hétfő estig jelentkeznie kell a rendőrségen.

A bírák hétfőn négy év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki a volt kormányfőre csúszópénz elfogadása, illetve három év felfüggesztett börtönt zsarolás miatt. A törvény szerint két büntetés közül a szigorúbbat, a letöltendő börtönt kell végrehajtania. Ám mivel a politikus elmúlt hatvan éves, a büntetését harmadolják, így várhatóan 16 hónapra kerül ismét rácsok mögé. A Năstase-családtól 400 ezer dollárt is elkoboznak.

Tavaly még "félig" felmentették

A Zambaccian-dossziéban Năstaset tavaly alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészek akkor csúszópénz elfogadásával is megvádolták – állításuknak megfelelően 630 ezer eurós csúszópénzt fogadott el, Kínából, a vám megkerülésével behozott értéktárgyak formájában; emellett ingyenes munkákat végeztek számára cornui és bukaresti házában is.

Ez alól a vád alól azonban a bírák akkor felmentették, maradt viszont a zsarolás: a volt miniszterelnök megfenyegetette a kínai értéktárgyakat felvásárló román konzult azzal, hogy feltárja titkosszolgálati megbízatását, ha vall a bíróságon. Feleségét Danát a vámőrségnél felhasznált hamis iratok miatt alapfokon is három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

A politikust tavaly március 18-án helyezték feltételesen szabadlábra, miután az illegális kampányfinanszírozás miatt kiszabott kétéves börtönbüntetésének harmadát letöltötte.

Mint ismert, Năstase az ítélethirdetés napján, 2012. június 20-én öngyilkosságot kísérelt meg, és a Floreasca sürgősségi kórházba került. Utólag a törvényszéki orvostani intézet megállapította: a volt kormányfő csak felületes sebeket szerzett, ezért a Jilava börtönkórházba kellett szállítani polgári egészségügyi intézmény helyett.

 

Kimaradt?