Sztrájkkal kezdik az új évet a kovásznai Sanitas tagjai

Utcai tiltakozássorozattal kezdi az új évet a háromszéki Sanitas egészségügyi szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet a Kovászna városi Montana szállóból karácsonykor elbocsátott alkalmazottak miatt vonul utcára, számolt be lapunknak Vasile Neagovici.

A Sanitas háromszéki szervezetének elnöke szerint már hétfőn el akarták indítani a tíznaposra tervezett sztrájksorozatot, de a csendőrség nem adott rá engedélyt, arra hivatkozva, hogy az akció előtt 48 órával kell azt bejelenteni. Vasile Neagovici érdeklődésünkre elmondta: a téli ünnepek miatti szabadnapok alatt nem volt lehetőségük korábban belejelenteni a sztrájkot, ezt hétfőn reggel tették meg a kovásznai polgármesteri hivatalnál, a rendőrségen és csendőrségen. Míg az első két intézmény megadta rá az engedélyt, a csendőrség akadékoskodott, ezért kénytelenek szerdáig halasztani a sztrájk kezdetét.

Az utcai tiltakozó akcióra elsősorban azt a 25 személyt várják, akiknek karácsony napján bontotta fel munkaszerződését a Montana szállót bérlő temesvári Sind Tour Trading kft, mondta Vasile Neagovici, aki szerint a tüntetéseket naponta 15 és 16 óra között tartják, hogy azon részt tudjanak venni a Montana szálló alkalmazottai, illetve a fürdőváros lakói is.

Az érdekvédelmi bizalmi lapunknak elmondta: embertelennek tartják a hotel vezetőségének bánásmódját, és megdöbbenve értesültek, hogy az alkalmazottak elbocsátásukat kapták „ajándékba” karácsonykor. Olyan tapasztalt munkavállalókkal bontottak szerződést, akik a Montana szálló megépítése óta dolgoznak ott, mutatott rá Vasile Neagovici, aki sérelmezi, hogy a szálló kizárólag az államilag támogatott kezelőjegyekkel érkező vendégekből él, a vezetőség meg se próbálja népszerűsíteni szolgáltatásait, és bevett szokása, hogy január és április között rendszerint 50-60 százalékos fizetést ad alkalmazottainak.

Vasile Neagovici visszásnak tartja, hogy a Montana szálló a „Frăţia” szakszervezeti szövetség tulajdona, amelynek egyébként a Sanitas szakszervezet is tagja. Az érdekvédelmi bizalmi lapunknak elmondta: elkeserítő, hogy válaszra sem méltatta őket a szakszervezet bukaresti vezetősége, pedig a kovásznaiak kérték a központi segítséget.

 

Kimaradt?