Megkezdődött a Siculicidium megemlékezés-sorozata Madéfalván

Vasárnap reggel elkezdődött a három napos megemlékezés Madéfalván, amelyet a kétszázötven évvel ezelőtt, 1764. január 7-én hajnalban történt a madéfalvi székelyöldöklés emlékére szerveznek. A több száz áldozatot követelő gyászos esemény, amely Madéfalvi veszedelem néven vonult a történelembe, idén negyedévezredes évfordulójához érkezett. Ezért 2014-et Madéfalva Helyi Tanácsa Siculicidium emlékévnek nyilvánította, amelynek fő rendezvényei január 5 és 7 között zajlanak.

A megemlékezés első napjának, január 5-ének reggelén nyolcfős csoport indult gyalogtúrára az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében a madéfalvi emlékoszloptól. „Csomortány határán fenn az erdők között van a Szalonka völgye; itt gyült össze a fegyverfeladáskor 5000 székely, innen csalta le tanácskozás ürügye alatt Bukov, hogy Mádéfalva vérfürdőjét elkészithesse.” – jegyezte fel Orbán Balázs. Az emléktúra résztvevői most az erdőben menedéket keresők nyomában, a Madéfalva – Szépvíz – Szalonka erdő útvonalat járták be.

Madéfalván a 11 órás szentmisével kezdődött az emlékünnepség a zsúfolásig megtelt helybéli templomban. Darvas-Kozma József címzetes esperes nagy erejű prédikációjában a madéfalvi veszedelem üzenetét tolmácsolta. A szentmisét követően Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke kért szót. A szentmisén jelen volt a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének képviselete is. Ők 46-an érkeztek Madéfalvára, részt vesznek a teljes ünnepségsorozaton és a településen tartják január 6-án az éves közgyűlésüket is. Rajtuk kívül már a január 5-i rendezvényeken jelen voltak Ercsi és Somberek küldöttei is. Madéfalvára érkezik emellett az al-dunai székely települések mintegy ötven főt számláló képviselete is.

A szentmisét követően, a közel ezer főt számláló nézőközönség előtt zajlott az „Ezerhétszázhatvannégy év január hét virradóra…” címet viselő szabadtéri előadás a templom melletti téren. A székelymészárlás hajnalát felidéző bemutató résztvevői az árkosi Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, a gelencei Határőr Tüzércsapat, a Gyergyói Hagyományőrző 14-es Határőr Ezred, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület, a csíkcsicsói színjátszók valamint a Madéfalvi Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Madéfalvi Dalkör voltak. A több mint száz résztvevőt felvonultató bemutatóhoz Nagy József hadtörténész fűzött szakavatott magyarázatot. „Sikerült a helyi embereket is megmozgatni, bevonni az előadásba” – összegezte Szentes Csaba madéfalvi polgármester – ugyanakkor a környező településekről, a szomszéd falvakból és Csíkszeredából is sokan érkeztek.

A nyitónapnak az volt a célja, hogy az emberek ráhangoljanak a január 7-i ünnepségre. „Sokan eljöttek, mások hírből hallották, és remélem, ezáltal még többen bekapcsolódnak a keddi megemlékezésbe” – fogalmazott Szentes. Madéfalva házain magyar és székely zászlók százai lobognak ezekben a napokban. Ezt az elöljáró példaértékűnek nevezte, reményét fejezve ki, hogy a saját szimbólumaink használata egyre természetesebb lesz.

A vasárnap esti órákban az emlékoszlop közelében található Fészek kávézóban mutatta be Albert Gábor író a napokban megjelent Holtak vigasza című kötetet. A teltházas bemutatón jelen voltak a könyv szerzői: Móser Zoltán Prima- díjas fotóművész és Tamás Menyhért költő. Az album a csíkszeredai Pro-Print Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyvbemutatót követően a Fészek tájházban két kiállítást is megnyitottak: az Emelt fővel címet viselő kiállítás, a Völgységi Múzeum vándortárlata, a bukovinai székelyek viszontagságos útját mutatja be. A kiállítás létrejöttéről Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke beszélt. Elmondta, hogy a tárlat képanyagát néprajzi táborok során gyűjtötték össze és szólt arról is, hogyan járnak vissza a bukovinai székelyek leszármazottai, elődeik lakhelyére, Bukovinába, temetőiket, emlékhelyeiket gondozni.

„Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról, a kik szólották néktek az Isten beszédét, és figyelmezvén az ő életök végére, kövessétek hitöket.  Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.” – idézte Sógor Csaba Európai parlamenti képviselő azt a szentírási részt, amelyet helybéli lelkészként, 25 évvel ezelőtt, 1989. január 8-án is felolvasott a madéfalvi emlékoszlopnál. „ Az élők feladata emlékezni a holtakra. A sírok avatják a hont hazává.” – mondta Sógor Csaba, hangsúlyozva az írástudók, az elöljárók felelősségét és a kitartás és helytállás szerepét.

Daczó Katalin újságíró, az Fészek Tájházban megnyitott kis emlékmű-történeti kiállítást ismertette, kiemelve, hogy ehhez további fényképeket, dokumentumokat, emléktárgyakat várnak a szervezők.

Hétfőn, január 6-án jeles történészek tartanak előadásokat Madéfalván a Határőrség és székelység című konferencia keretében, és látványos Vándorbot-kiállítás nyílik a helybéli Szentes Gábor munkáiból a Közbirtokossági székházban.

Kimaradt?