banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A románok 90 százaléka nem tudja, mikor lesznek EP-választások

A románok csaknem 90 százaléka nem tudja, mikor lesznek az európai parlamenti (EP-) választások, és több mint egynegyedük egyetlen EP-képviselőt sem ismer - ismertette az Agerpres hírügynökség egy szombaton közzétett felmérés adatait.

Az Európai Szocialista Párt (PES) romániai háttérintézménye által január 2-3-án telefonos módszerrel, három százalékos hibahatárral végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült: a románok csaknem kétharmada azt hiszi, hogy az EP-választásokat is egyéni választókerületes rendszerben bonyolítják le, a válaszadók 37 százaléka volt csak tisztában vele, hogy pártlistás szavazás lesz.

Arra a nyitott kérdésre, hogy nevezzék meg az általuk ismert román EP-képviselőket, a megkérdezettek 27 százaléka adott helytelen választ, vagy mondta, hogy egyet sem ismer. A felmérés résztvevőinek 42 százaléka egyetlen EP-képviselőt ismert, közülük legtöbben (53 százalék) Elena Basescut, a román államfő lányát nevezte meg, akit Daciana Sarbu (14 százalék), Victor Ponta miniszterelnök felesége követ az ismertségi listán.

A helytelenül válaszolók egyharmada úgy tudta, Gigi Becali, a korrupcióért és önbíráskodásért elítélt, jelenleg börtönbüntetését töltő futballmecénás az Európai Parlament tagja. Becali 2008-ban a Nagy Románia Párt színeiben valóban bejutott az Európai Parlamentbe, de 2012-ben lemondott brüsszeli mandátumáról, miután a román parlament képviselőjévé választották a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként.  

A romániai közvélemény-kutatás résztvevőinek 78 százaléka nem tudta megnevezni az Európai Bizottság elnökét.

Egy korábbi, a CSCI közvélemény-kutató intézet által decemberben végzett felmérésből kiderült, hogy a Romániában a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) a voksok 41 százalékával nyerné az EP-választásokat, ha most rendeznék a voksolást. Liberális koalíciós partnerük (PNL) 19, a jobbközép ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) 17 százalékra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig a szavazatok 5 százalékára számíthat.

A Romániának járó 32 európai parlamenti helyre május 25-én választanak képviselőket az országban élő uniós állampolgárok.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?