IBM

Ilyen lesz a világ öt év múlva az IBM jóslatai szerint

Milyen lesz – technológiai szempontból – a világ öt év múlva? Erre a kérdésre kereste a választ az IBM műszaki szakértőinek egy csoportja, amely immár ötödik alkalommal igyekszik megjövendölni a következő öt esztendő időtartamára mindezt.

A mindentudó tanár

Az IBM műszaki szakembercsoportjának alelnöke, Bernie Meyerson szerint a számítógépes szakemberek mindenekelőtt az oktatás területén bekövetkezendő technológiai újításokra összpontosítottak. Véleményüknek megfelelően az egyetemi előadótermeket például olyan számítógépes felszerelésekkel látják el, amelyek alapján az előadótanár voltaképpen minden lényeges dolgot tud majd a diákokról.

A tanárok olyan elektronikus táblagépekkel rendelkeznek majd, amelyek konkrét adatokat szolgáltatnak az előadóteremben helyet foglaló diákok mindegyikéről: a különféle teszteken elért eredményeikről, az előadásokon való részvételükről, korábbi magatartásukról.

Mindezeknek az adatoknak az alapján pontosan felmérhetik egyebek között a problémás diákokat, e diákok gondjait, valamint azt is, miként lehetne majd e gondokon segíteni. Ily módon a tanárok saját benyomásaik mellett pontos adatokat kapnak minden diák személyiségéről, szorgalmáról is.

Bernie Meyerson úgy véli, hogy az öt éven belül bevezetendő módszer igen nagy segítséget nyújt mind a tanároknak, mind pedig a diákoknak.

Könnyebb bevásárlás

2019-ig a bevásárlóközpontok – ugyancsak számítógépes rendszer segítségével – minden eddiginél nagyobb segítséget tudnak majd nyújtani a vásárlóknak. A kereskedelmi centrumok ugyanis számon tartják a törzsvásárlók igényeit, ízlését, anyagi lehetőségeit, ily módon sokkal nagyobb mértékben hozzásegítik majd a vevőket a megfelelő árucikkek kiválasztásában, mint például a jelenlegi internetes bevásárló központok.

Az IBM szakértői szerint a törzsvásárlók igen rövid időn belül ügyes kis szerkentyűket kapnak majd, amelyek tájékoztatják majd a számukra legmegfelelőbb árukról, árakról, a cikkek minőségéről, az esetleges árleszállításokról, a részletfizetés körülményeiről stb. A vásárló így sokkal könnyebben tájékozódhat majd a bevásárlóközpontokban, ezzel pedig lerövidül a bevásárlásra fordítandó idő.

Segítség az orvosoknak

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének előrejelzése szerint 2030-ig legkevesebb 75 százalékkal nő majd meg a rákos megbetegedésben szenvedők száma. Az IBM prognózisa szerint az orvostudomány ez idő alatt – de már a következő öt esztendő alatt is – hozzásegíti majd a szakorvosokat e betegség – de más betegségek – gyógyításához.

A különféle kórok gyógykezelésében nagy segítségükre lesznek az orvosoknak a DNS-kutatásban a következő öt esztendőben elérendő eredmények. Ezek alapján jóval pontosabban fogják majd megállapítani a gyógyszerezést minden egyes beteg számára, akár teljesen különálló, egyénre szabott gyógykezelést állapíthatnak majd meg a betegeknél, ami természetesen jelentős mértékben hozzájárul majd a gyógyulásukhoz.

Nem lesz több jelszó

Jó hír a számítógépezőknek! Az IBM kutatócsoportjának meggyőződése, hogy az internetet használóknak legkésőbb öt éven nem kell már attól félniük, hogy a hackerek ellopják online-identitásukat. Legkésőbb 2018-ig ugyanis nem kell majd jelszavakat használniuk egy-egy internetes oldalra való bejelentkezésük alkalmával. Rövidesen ugyanis megjelennek a „digitális őrök”. Olyan számítógépes programról van szó, amely felismeri majd a felhasználó identitását, internetes keresési módszereit, az ettől való eltérés esetén pedig kinyomozza, hogy a felhasználó hackerek áldozatává vált-e. Ebben az esetben természetesen megteszi majd a szükséges ellenlépéseket.

 „Személyre szabott” robotok

Mivel mindinkább megnövekszik a városlakók száma, a következő öt technikai fejlődése jóval könnyebbé teszi majd a városlakók életét. A metropolisok telefonhálózata olyan programokkal egészül ki, amelyeknek megfelelően a városon élők például az eddiginél jóval könnyebben kapcsolatba léphetnek majd a város vezető struktúráinak alkalmazottaival. E rendszerek lehetővé teszik az esetleges problémák, reklamációk gyorsabb megoldását, a gyorsabb segélynyújtást.

Brazíliában például máris olyan rendszeren dolgoznak, amely a testi fogyatékkal élők számára megkönnyíti az utcai közlekedést.

Bernie Meyerson szerint ilyen tekintetben a kiinduló pontot az jelenti, hogy minden megtanulható, elsajátítható. Így például a gépek, berendezések pontosan tájékozódnak majd az emberek viselkedéséről, és ennek megfelelően szolgálják majd ki őket, a berendezések, a robotok pedig ugyanakkor pedig az eddiginél jóval természetesebben, „személyre szabottabban” viselkednek majd. A számítógépek egyre okosabbá lesznek, ily módon képessé válnak arra, hogy szinte mindenben segítsék majd az embereket.

Eltűnő „kütyük”

Ugyanakkor eltűnik majd egy sereg elektronikus termék. Így például szinte senki sem használja majd a Blu-ray lejátszót vagy a DVD-ket, az iTunes vagy a Nerflix helyettesíti majd őket. A jelenlegi GPS készülékek szintén divatjamúltakká lesznek, hiszen az okostelefonokat már 2008 óta ellátják ezzel a rendszerrel. A dial-up internetes kapcsolódási mód is immár történelemmé válik, így például az amerikaiaknak csupán 3 százaléka használja ezt a módozatot, amelyet felváltott a nagysebességű wireless-kapcsolat. Nincs jövőjük a „klasszikus”, filmmel működő fényképezőgépeknek sem, hiszen ma már az okostelefonokat is nagyteljesítményű fényképezőrendszerrel látják el.

Kimaradt?