Róma a második legnagyobb román város

Megsokszorozódott a tartósan Olaszországban élő külföldiek száma a legutóbbi két népszámlálás között − derül ki az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) által karácsony előtt közzétett adatokból.

Csaknem 1,83 millió olyan család élt a 2011-es felmérés szerint az országban, amelynek legalább egy tagja külföldi − 172 százalékkal több, mint 2001-ben −, ezen belül 1,36 millió az olyan, amelyik kizárólag külföldiekből áll (40 százalékuk egyfős háztartás). Az összes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi mintegy ötöde, több mint 820 ezer fő, Romániából érkezett − ez több mint tízszerese az egy évtizeddel korábbinak – írja a napigazdasag.hu.

Ez ráadásul csak a népszámlálási adat: tavaly hivatalosan már mintegy egymillió romániai származású rezidenst tartottak nyilván − közülük mintegy 400 ezren az olasz fővárosban élnek, ezzel Róma a második legnagyobb román város Bukarest után. A nem hivatalos becslések szerint legalább még egyszer ennyien lehetnek azok, akik a szezonális munkák szerint ingáznak a két ország között.

A románok beáramlását megkönnyíti a viszonylagos közelség mellett a két nyelv hasonlósága is, de a számos lap mellett román nyelvű tévécsatorna is van Olaszországban, a beágyazódást pedig az is mutatja, hogy 2010-ben megalakult az Olaszországi Románok Pártja is (a rezidensek a helyhatósági választásokon szavazhatnak).

A Romániából érkezők számának gyarapodása azonban sehol sincs a Moldovából vagy Ukrajnából útra kelőkéhez képest: az ISTAT adatai szerint 2001-ben alig négyezer olyan külföldinek volt tartózkodási engedélye, aki Moldovából érkezett, tíz évvel később viszont már a 130 ezret is meghaladta a számuk, míg az ukránoké nagyjából 8600-ról közel 180 ezerre nőtt.

Mindhárom országra, de különösen Ukrajnára jellemző, hogy sokkal több nő megy Olaszországba dolgozni, mint férfi − ahogy másutt is Európában, az olaszoknál is jórészt kelet-európai nők vállán nyugszik például az idősek gondozása, de az általános háztartási alkalmazottak között is mind többen vannak, a korábban jellemző dél-amerikaiak vagy fülöp-szigetekiek helyett.

Kimaradt?