Fontos ingatlanügyi döntéseket hozott Kolozsvár önkormányzata

A kolozsvári helyi tanács hétfői, idei utolsó ülésén elfogadta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében az Irisz-telepen található egysávos híd átkerül a polgármesteri hivatal tulajdonába. Ez a híd 1983-ban épült és az Iris vállalat tulajdonát képezte, a vállalat megszűnése után pedig átkerült a jogutód tulajdonába. Ez volt az oka annak, hogy mindeddig nem sikerült a szóban forgó ingatlant korszerűsíteni, holott a környéken rengeteg forgalmi dugót és fennakadást eredményezett a híd keskeny volta. Ez a helyzet megoldódni látszik, ugyanis jövő tavasszal elkezdődhetnek a korszerűsítési munkálatok, amelynek eredményeképpen vagy kiszélesítik a meglévő hidat, vagy egy teljesen új, kétsávos és biciklisávval ellátott létesítmény kerül a helyére.

A városi tulajdonban lévő, a megelőző városvezetések idején hosszabb időre (20-49 év) koncesszióba vagy bérbe adott telkek sorsáról is döntöttek a hétfői ülésen: a tanács úgy határozott, hogy a bérlők számára megvásárolhatóvá teszi ezeket a telkeket. A határozattal együtt elfogadott eladási szabályzat megszabja az áruba bocsátás feltételeit, valamint a vásárlás rendszerét is.

Tanácsi határozat született arról is, hogy a már meglévő aluljárók összekötésére újabb aluljárót építenének a vasútállomás elé.  A 96 méter hosszúra tervezett földalatti átkelő a tervek szerint 10 hónap alatt készülne el, és a rendkívül forgalmas útszakasz gyalogos-közlekedését könnyítené majd.

Az Unió (Memorandumului) utca 22. szám alatti ingatlan felújításáról is döntöttek a szerdai tanácsülésen. Mint ismeretes, a Ioan Bob Általános Iskola a Kolozs megyei főtanfelügyelőség ígérete szerint kivonulna a római katolikus egyház Főtér 15. szám alatti visszaszolgáltatott ingatlanjából, de ez csak az Unió utcai épület felújításával valósulhat meg. A felújítás összköltsége mintegy 7 millió lej.

A jövő évre vonatkozó támogatási rendszerek megváltoztatásáról is döntés született: 2014-től az egyházi intézmények is pályázati rendszerben kaphatnak támogatást. Az pályázati űrlapok, valamint a szabályzat a Polgármesteri Hivatal weboldalán is elérhető lesz. Ugyanakkor a kulturális intézmények kérésére rugalmasabbá, átláthatóbbá és felhasználóbaráttá teszik jövőtől a kulturális, ifjúsági és sport témakörben kiírt pályázatok rendszerét.

A napirendi pontok között szerepelt az állami lakásalapból bérleti szerződéssel kiutalt szociális lakások 2014-re vonatkozó listájának, valamint a kiutalások menetrendének elfogadása is.

Kimaradt?