Mennyei stílusérzék: Ferenc pápa a legjobban öltözött férfi

Az Év Embere cím mellett most egy újabb, pápához szokatlan titulust kapott a katolikus egyház feje: Ferenc pápa lett az év legjobban öltözött férfija az Esquire magazin szerint.

Szent Péter utóda nyilván nemcsak ruházatával, hanem egész életfilozófiájával vívta ki a megtisztelő címet: a világot bejárták azok az összehasonlító fotók, amelyek elődéhez, Benedek pápához viszonyítják az új Szentatya egyszerű stílusát.

Az Esquire magazin elismeri, hogy döntése nem éppen szokványos. „Ferenc pápa öltözködési stílusa egy új korszak kezdetét jelenti, amely reményt hoz a katolikus egyház számára is” – érvel a neves magazin, amely szerint a Szentatya egész gondolkodásmódját jelképezi egyszerű ruházata, és az a tény, hogy lemondott az ékszerekről, cirádás pápai öltözetekről, legtöbbször egyszerű fehérben látható. A pápai arany keresztet vaskeresztre cserélte, és a pápai vörös cipők helyett saját régi, kényelmes, fekete lábbelijét viseli.

Mary Lisa Gavenas, a magazin férfiruha-specialistája szerint éppen ebben rejlik az erősebbik nem jólöltözöttsége: ha a férfi ki tudja fejezni saját személyiségét öltözete segítségével. „Ferenc pápa tudja ezt” – állítja a stílus-szakértő.

Két pápa, két stílus: Ferenc gyűrűje arannyal bevont ezüst a színarany helyett, keresztje vas az arany helyett, fekete nadrágot, zoknit és cipőt hord a pápai reverenda alatt Egy pár egyszerű fekete férficipő, amely világhírűvé vált Ferenc pápa hétköznapi stílusa hálás téma a karikatúra-rajzolók körében Ferenc pápa cipői bendították a karikaturisták kreativitását Egyszerű fehérben. A cirádás darabokat száműzte a ruhatárából Egy fázós pápa a vatikáni szabadtéri audiencián, novemberben Fiatalokkal fényképezkedik a Szentatya, szemmel láthatóan jókedvűen A bohóc-orr ezeknek a, frissen házasodott fiataloknak a tiszteletére került a pápai szaglószervre. A fiatalok ugyanis önkéntesek egy, beteg gyerekeket segítő alapítványnál A tűzoltósisakot a Szent Péter katedrális körül szolgáló tűzoltóktól kölcsönözte Az aranyos trónszék helyett egyszerű fehér ülőalkalmatosság, a vörös szőnyeg is eltűnt: Ferenc pápa stílus-forradalma

Kimaradt?