Már most elkezdhet aggódni, ha Windows XP-je van

2014. április 9-től egy időzített bomba ketyeg az asztalán, feltéve, hogy a számítógépe Windows XP-t futtat – emlékeztet a hvg.hu.

A Windows XP a Microsoft fejlesztése, kizárólagos tulajdona, így végső soron azt tesz vele, amit csak akar. Már régebb óta tudni, hogy leveszi kezét ezen gyerekéről, és a jövő évben, április 8-án hivatalosan is megszünteti a rendszer támogatását.

A PC Pro cikke most arra figyelmeztet, hogy jövőre a Windows XP csőre töltött pisztollyá válik a hackerek kezében. A Microsoft ugyanis az említett határidő után már nem ad ki biztonsági frissítéseket és javításokat az XP-re, függetlenül attól, hogy mennyire súlyos fenyegetés jelenik majd meg.

Ez viszont világviszonylatban elég nagy probléma, lévén a Windows XP a második legnépszerűbb operációs rendszer (a NetMarketShare becslése szerint a PC-k 31,2 százalékán fut), ráadásul nemcsak magánszemélyek gépén, hanem sok vállalat komputerén is. Egy kijavítatlan biztonsági rés így ügyfelek millióit teheti ki az adatvesztés és –lopás veszélyének.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a Microsoft leveszi a kezét az XP-ről, a hackerek azonnal sérülékenységeket, biztonsági réseket keresnek (és valószínűleg találnak is) majd, így a Windows XP-t áprilistól egy örökös nulladik napi sérülékenység jellemzi majd – foglalta össze igen találóan a PC Prónak a Microsoft Trustworthy Computing group igazgatója, hogy mire is számíthatnak majd az XP-tulajdonosok.

S hogy mit tegyen az, aki Windows XP-t használ? Még április 8 előtt gondolkozzon el az upgrade-en, amelyhez a Microsoft oldalán találhat tanácsokat, illetve itt tudhatja meg azt is, hogy szüksége lesz-e új számítógépre.

Kimaradt?