Egy lépésre a fogdától a korrupcióval gyanúsított képviselő

Engedélyezte idei utolsó ülésén, pénteken a parlament alsóháza a korrupcióval gyanúsított Gheorghe Coman képviselő előzetes letartóztatásba helyezését.

Mint ismert, a Konzervatív Párt politikusát befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A képviselő állítólag egy pártrendezvény háromezer lejes költségét akarta egy politikai alapon kinevezett intézményvezetővel kifizettetni, majd amikor az illető feljelentése nyomán az ügyészek tetten érték, elmenekült. Csak órákkal később, egy másik megyében sikerült őt elfogni.

A politikus 30 napos előzetes letartóztatásáról a legfelsőb bíróság dönt a pénteki nap folyamán.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a DNA bizonyítékait áttanulmányozó parlamenti jogi bizottság is támogatta. Coman a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) jelöltjeként szerzett parlamenti mandátumot, és az év folyamán ült át a kormányzó Szociálliberális Szövetséghez (USL) tartozó Konzervatív Párt (PC) frakciójába.

Az őszi ülésszak - és egyben az idei év - utolsó ülésére összehívott képviselőház a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Nicolae Vasilescu szociáldemokrata képviselő mandátumának megszűnését is tudomásul vette és határozatban rögzítette a képviselői hely megüresedését.

Kapcsolódók

Kimaradt?