Fontos változásokat hoz az új év a román tanügyben

Nem vehetik többé figyelembe az egyetemek a jelöltek tanulmányi átlagát a felvételiken – közölte hétfő este Mihnea Costoiu. A felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter a 2014-2015-ös tanév felvételi kritériumait szabályozó rendeletet ismertette.

Tájékoztatása szerint jövőre csak az érettségi eredmények számíthatnak az egyetemi felvételin. Közölte, hogy a felsőoktatási intézmények ezentúl is maguk dönthetik el a felvételi kritériumokat, de a miniszteri rendeletet nem szeghetik meg. Arra hivatkozott, hogy az érettségi mára már megbízható fokmérője a diákok felkészültségének.

A tanulmányi átlagot már 2012-ben, Cătălin Baba oktatási miniszter mandátuma idején törölték a felvételi kritériumok közül. Idén áprilisban azonban az új kormány meggondolta magát, és ismét bevezette ezt a lehetőséget az egyetemek számára. Ezt a döntést vonták vissza a miniszteri rendeletben.

Fontos változás az is, hogy a következő tanévtől bevezetik a 11 osztályos kötelező oktatást, 2019-től pedig a PISA-felmérések mintájára alakítják át az érettségi vizsgát és a líceumi felvételit. Egy egy hétfőn elfogadott sürgősségi kormányrendelet írja elő. A két éve hatályos oktatási törvény tíz osztály elvégzését tette kötelezővé, beleértve az iskolai előkészítő (úgynevezett nulladik) osztályt és a kilencedik osztályt, amelyet az általános iskola felső tagozatához sorolt. Az új jogszabály alapján a kilencedik osztály visszakerül a középiskolához, amelynek első két évét - elméleti vagy szakközépiskolában - kötelező lesz elvégezni.

 

Kimaradt?