Ismét forgalomlassító megmozdulásokkal kérték Székelyföld autonómiáját

Mintegy nyolcvan székelyföldi fiatal tartott forgalomlassító megmozdulásokat hétfő délután a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, az egyórás  "villámcsődület" egy időben öt helyszínen zajlott.

A székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi és egy uzoni gyalogátkelőn kezdtek sétálni, akadályozván a gépkocsik haladását az országúton. Ugyanezt tették egy hónappal ezelőtt, november 25-én is.

Gazda Zoltán elmondta, a megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat. A rendőrök leállították a zebrán sétáló aktivistákat, ha az úton jármű közeledett, de ezen túlmenően nem avatkoztak be a tiltakozásba. Az aktivista szerint a megállásra késztetett autósok némelyike idegesen reagált, de olyan román sofőrök is akadtak, akik a rokonszenvük jeleit adták.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi vezetője elmondta, a megmozdulással elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi és októberi beadványaikat. Hozzátette, ha továbbra sem kezdődik meg a párbeszéd az autonómiáról, a mostaniaknál sokkal hatásosabb polgári engedetlenségi akciókkal próbálják felhívni a figyelmet a székelyföldi autonómiakövetelésre.

A márciusi marosvásárhelyi Székely szabadság napján, illetve az októberi Székelyek nagy menetelésén is kiáltványt fogadtak el a résztvevők, amelyben Székelyföld államon belüli önkormányzását sürgették. Mindkét kiáltványt beadványként továbbították a román kormánynak, de ezek hivatalos válasz nélkül maradtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?