Mit jelent az unitáriusoknak a karácsony ünnepe?

Miben különbözik az unitárius karácsony a reformátustól, a katolikustól, az evangélikustól, a többi keresztény egyházétól, és mi történik a lelkekben ilyenkor? Adventben adventről, a karácsony ünnepéről és a születésről beszélgettünk Rácz Norbert kolozsvári unitárius lelkésszel.

Mit jelent egy unitárius lelkész számára a születés a maga elsődleges, mindennapi, bár hétköznapinak mégsem mondható értelmében?

A születés soha nem hétköznapi. Az egyfajta szentség – ha lehet ezt így mondani. A születés hozzátartozik az univerzumhoz, és az univerzum minden egyes szintjén megtapasztalható a legkisebbtől a legnagyobbig. Az emberi élet esetében – és itt inkább saját tapasztalatról szeretnék beszélni – amikor gyermek születik a családban, akkor az az egyik legnagyobb és az egyik legerősebben életformáló élmény. Látni a saját gyermekedet és először fogni a kezedben azt, aki leginkább hozzád tartozik, az olyan élmény, amit nagyon nehéz szavakban leírni.

Mi az, amit másképpen hisznek az unitáriusok a Jézus születésének történetében?

Azt gondoljuk, hogy Jézus egészen biztosan úgy született, mint minden más ember erre a világra. A mi felfogásunk szerint az ő szülei József és Mária. Teljesen természetesen és emberi módon született a világra.  Az egész univerzum a maga törvényeivel mind Isten alkotása. Isten pedig nem alkotott kevesebbet, mint tökéleteset, mert akkor miért alkotna? A természet törvényei a mi meglátásunk szerint tökéletes törvények, éppen ezért nem hiszünk a természetfeletti csodákban, így például abban sem, hogy egy szűz nő gyermeket szülhet. Ez egyértelműen egy természeti törvény megsértése lenne, amit mi nem tudunk elfogadni.

Természetesen örömmel olvassuk azokat a bibliai leírásokat az ő születésével kapcsolatosan, amelyek részben egy Jézus utáni korszaknak különböző szándékkal megfogalmazott visszatekintései erre az eseményre.  Ami számunkra fontos, hogy ő megszületett. És ami visszatér évről évre karácsonykor, az annak a lehetőségnek az ünnepe, amit Jézus mutatott fel az életpéldájával, tanításával, annak a lehetőségnek a megünneplése, hogy minden egyes ember végigjárhatja ezt az utat, elfogadhatja ezt a teljesen más szemléletet az élettel kapcsolatosan, amit Jézus mutatott meg a maga korában.

Adventben vagyunk. Az adventus domini az Úr eljövetelét jelenti. Ha Krisztust nem Úrként, Istenként, hanem emberként tisztelik az unitáriusok, akkor mit is jelent az adventi várakozás számukra?

Valóban így van, meglátásunk szerint Jézus teljes mértékben ember volt. Az emberiség magában hordozza teljes mértékben az isteni mivoltát is. Jézus Isten fia volt, ahogyan mi mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, lányai és fiai. Viszont a karácsony számunkra is elsősorban az ő születésének az ünnepe, mint az ő egész élettörténetének, életpéldájának a kezdete. Ugyanakkor az ő születésén keresztül ünnepeljük magát a születést, mint szentséget ezen a földön.

Unitáriusként mit jelent a karácsony ünnepe?

Az unitárius hitfelfogásban karácsony a nagy életünnepnek és születésünnepnek a része. Mi Jézus születését ünnepeljük ugyanúgy, mint minden más keresztyén felekezet. Ez a születés pedig a minden évben visszatérő lehetőség jelképe, azé a lehetőségé, hogy az emberi élet kicsit mássá válhat, illetve magáé az életé, amelyik folyamatosan élni akar.

És az újjászületés, a lelki születés? Léteznek az unitárius hitben ezek a fogalmak?

Maga a fogalom létezik, persze. Lehet, hogy nem ugyanolyan értelemben, mint másoknál. Nálunk az újjászületés, lelki születés akkor kezdődik el, amikor az emberi életben akarati, érzelmi és cselekedeti szinten is a jézusi tanítás fontossá válik. Az újjászületés folyamat, nem kapcsolható föltétlenül egy pillanathoz, hogy én ekkor vagy akkor tértem meg, hanem meglátásunk szerint ez egy olyan dolog, ami kiteljesedhet az emberi életben, és akkor tapasztalod meg, hogy újjászülettél.

Kimaradt?