Működő lego-autót épített egy dévai fiatalember

Lego-kockákból épített gépkocsit egy ausztrál vállalkozó és egy dévai technológus: a levegő hajtotta autót, amelynek végsebessége húsz kilométer/óra, Melbourne utcáin próbálták ki.

Készítői több mint 500 ezer Lego-kockát használtak fel járgányukhoz. Közösségi finanszírozás segítségével építették meg a négy levegő hajtott motorral és 256 dugattyúval működő autót. A kerekeken kívül minden lego-kockából készült a járművön.

 Steve Sammartino, ausztrál vállalkozó a BBC News-nak elmondta, hogy ő maga "nem gépkocsi- és nem Lego-bolond". "Technológiai őrült vagyok, és meg akartam mutatni, hogy mit lehetséges alkotni, ha egy elképzeléshez közösségi finanszírozás társul, és fiatal tehetséges embereket használunk hozzá. Találkoztam ezzel az őrült román tinédzserrel a világhálón, és előálltunk az ötlettel, de azt is tudtam, hogy én magam nem tudom finanszírozni".

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_ObE4_nMCjE

Twitter-üzenetben keresett társbefektetőket. Negyven ausztrál ajánlott fel készpénzt a terv megvalósulásához. Az autót 18 hónap alatt és sok-sok pénzből építette meg Sammartino és partnere, Raul Oaida Romániában, majd Ausztráliába szállították, ahol a nagyobb elemeit szükség esetén újraépítették.

Melbourne egyik külvárosában próbáltuk ki. A motor törékeny, és a legnagyobb félelmünk az volt, hogy felrobbanása esetén hatalmas "lego-esőt" zúdítunk a járókelők nyakába - tette hozzá Sammartino, aki nem tervezi, hogy flottává bővítik projektjüket.

Nem lehetett könnyű dolog megépíteni, mi több, mozgásba hozni ezt az autót. A motor elkészítése különösen innovatív gondolkodást igényelt - hangoztatta Matt Saunders, az Autocar autósmagazin tesztelő szerkesztőjének helyettese.

Kimaradt?