Évértékelő: Borbély László elégedetlen

A gazdasági mutatók jók voltak ugyan, de ez nem azt jelenti, hogy Románia jó irányba halad – ecsetelte Marosvásárhelyen tartott évértékelő sajtótájékoztatóján Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke hiányolja, hogy a kormánykoalíció nem rendelkezik egy hosszú és középtávú stratégiával és nem mer felelős döntéseket hozni, az országot a politikai instabilitás és az intézmények működésképtelensége jellemzi.

A parlamentben nagyon erős, 70 százalékos többség alakult ki, ami azt is jelentette, hogy bármit megszavazhatott - magyarázta. Azonban a PSD-PNL alkotta koalíció nem működik, rossz döntéseket hoz, mint például a Verespatak ügye, vagy a bányatörvény, illetve az új tévéelnök kinevezése körüli politikai vita. Borbély ugyanakkor paradoxonnak nevezte, hogy az idei év a makrogazdasági mutatói jók, egyebek között a mezőgazdaság, vagy az export szempontjából is jó esztendő volt, politikai szempontból azonban nem tudott eredménye lenni.

A romániai magyar közösség szempontjából a politikus úgy fogalmazott: kevés sikerről számolhat be. A tervezett decentralizálás egyelőre elakadt, koncepciós perek zajlanak magyar politikusok ellen, a jogállam intézményei pedig nem működnek.

Újságírói kérdésre válaszolva Borbély László elmondta, bár vannak vitái Tőkés Lászlóval, az RMDSZ  véleménye világos: a Románia Csillaga érdemrend visszavonása minősíthetetlen gesztus. „Az már felelőtlenség volt részéről, hogy mihelyt bejutott az Európa Parlamentbe, egy új párt létrehozásán dolgozott” – fogalmazott Borbély. A politikus hangsúlyozta: a szövetség nem bízik olyan emberekben, akik szembefordultak vele. „Nem tudjuk a választási listánkra feltenni, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tárgyalhatunk az Erdélyi Magyar Néppárttal vagy akár a Magyar Polgári Párttal. Az RMDSZ legitim szervezet, amely a parlamenti és a helyhatósági választásokon is bebizonyította, hogy képviseli a magyarságot” – mondta Borbély László.

Kimaradt?