Orbán Viktor felesége mutatta be a Magyar Konyhát Kolozsváron

Bemutatták Kolozsváron a Magyar Konyha című folyóiratot, amelyet mások mellett Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó, a lap szerkesztőbizottsági elnöke ajánlott az olvasóknak.

Lévai Anikó a lap történetének rövid ismertetése után elmondta, ma Magyarországon valamennyi sztárséf olvassa a Magyar Konyhát. Hozzátette: a bemutatott recepteket szigorúan kipróbálják, mielőtt közlik.

Úgynevezett gasztronovellákat is közölnek - ismertette, indítottak gasztroturizmus rovatot is, ennek keretében Kolozsváron már jártak, és bemutatták a Bulgakov kávéházat és éttermet. Kassára és a Kárpát-medence más településeire is elutaznak hasonló céllal.

Vinkó József főszerkesztő szerint divat lett a gasztronómia, és ennek az az egyik következménye, hogy a gasztronómiai folyóiratok többsége ma nagyon egyforma recepteket közöl. Adatai szerint Magyarországon 16 ezer szakács olvassa a havilapjukat.

Szőcs Géza költő a folyóirat olvasójaként elmondta: a magyar nemzet talán mindenkinél jobban szereti a hasát, ennek ellenére a mai magyar vendéglőket és fogyasztási szokásokat az igénytelenség jellemzi. Ugyanakkor miközben egyre többen esznek gyatra minőségű ételeket, egyre komplexebbé válik a magyar konyha elméletírása - vélte.

Kimaradt?