Skizofrén jeltolmács mutogatott összevissza Mandela búcsúztatásán

Bocsánatot kért a Dél-afrikai Köztársaság kormánya pénteken a Nelson Mandela búcsúztatásán érthetetlenül mutogató jeltolmács miatt. "Őszintén bocsánatot kérünk a siketektől és minden más dél-afrikaitól, akik megbántva érezhették magukat" – mondta Paul Mashatile kulturális miniszter. Bejelentette: várhatóan már jövő hét elején törvényt fogadnak el a jeltolmács szakma szabályozásáról, hogy "soha ne fordulhasson elő újra hasonló incidens".

https://www.youtube.com/watch?v=BPaRPwfnFN4

A dél-afrikai siketek szövetsége előzőleg felháborodásának adott hangot amiatt, hogy értelmetlenül, összevissza mutogatott az a férfi, aki Nelson Mandela búcsúztatásán jeltolmácsként szerepelt a világ vezetői mellett a színpadon és a televíziós közvetítéseken.

A tolmács, Thamsanqa Jantjie azt állította, hogy skizofrén rohama volt, és hallucinációja támadt, miközben jeltolmácsolnia kellett volna, ezért kezdett összevissza mutogatni. "Semmit sem tehettem. Próbáltam kontrollálni magam, hogy ne látsszon, mi történik velem. Nagyon sajnálom, ilyen az állapotom" – nyilatkozott a férfi. Hozzátette, hogy gyógyszereket szed skizofrénia ellen, és nem érti, mi váltotta ki a rohamot.

Az érdekvédelmi szervezet szerint nem ez volt az első eset, hogy panaszt kellett tenniük a férfi miatt. A jeltolmács máskor is feltűnt már hivatalos rendezvényeken, és egyszer már panaszt tettek miatta a minisztériumban.

Kimaradt?