Gigel Stirbu liberális politikust javasolják kulturális miniszternek

Gigel Știrbu képviselőt javasolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kulturális minisztérium élére, Daniel Barbu lemondását követően. Ezt Crin Antonescu pártelnök közölte pénteken.

A bejelentést követően Știrbu azt nyilatkozta: nincs szükség két Nobel-díjra, ahhoz, hogy a kulturális tárcát irányítsa, elég, ha jó menedzsernek bizonyul. Alkalmasságát azzal bizonygatta, hogy a kulturális tárcánál korábban államtitkárként tevékenykedett, jelenleg pedig a képviselőház művelődési bizottságát vezeti.

Știrbu jelenleg második mandátumát tölti képviselőként, 42 éves, teológus végzettségű üzletember. 2005-ben alprefektusnak nevezték ki Olt megyében, 2007-ben a Kulturális Minisztérium államtitkára.

Daniel Barbu tárcavezető csütörtökön mondott le miniszteri tisztségéből azt követően, hogy a hét elején egy lakossági fórumon sokallta a HIV-fertőzés megelőzésére fordított állami támogatást. Túlzásnak nevezte, hogy a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek. „Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a förtelmes csapás” – mondta Craiován a tárcavezető, hozzátéve: megrendült, amikor rájött, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtak volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne.

Kimaradt?